30.09.2017

Барања до Владата на Република Македонија и Министерството за здравство за измени на Законот за прекинување на бременоста

По повод 28 септември – Меѓународниот ден за акција за пристап до безбеден и легален абортус, Платформата за родова еднаквост денеска одржа Стручна расправа и консултации со експертската јавност „Абортусот не е безбеден доколку е маратон со пречки“.

Организирана со цел да отвори широка дебата меѓу експертската јавност за измени на постојниот Закон за прекинување на бременоста, односно негово усогласување со човековите права и јавно-здравствените стандарди, стручната расправа ги претстави и клучните наоди и препораки од истражувањето „Документирање на ефектот што регресивното македонско законодавство и ограничувачките политики за абортус го имаат врз човековите права“, неодамна спроведено од Х.Е.Р.А. и Центарот за репродуктивни права.

Над 30 претставници на граѓанскиот сектор, стручната фела и надлежните институции, меѓу кои и советникот за здравство на Претседателот на Владата на Република Македонија, Венко Филипче и заменик-министерот за здравство Гоце Чакаровски се согласија околу неопходната потреба од подобрување на ретроградниот Закон и ги поддржаа барањата коишто Платформата за родова еднаквост ќе ги упати до Владата на Република Македонија и до Министерството за здравство:

 

Изразената политичка волја за решавање на ова горливо прашање и за суштинско подобрување на грижата за женското здравје охрабрува дека конечно во Република Македонија ќе има закон за прекинување на бременоста којшто ќе ги гарантира суверенитетот на жената врз нејзиното тело и нејзиното право на избор.

28 септември 2017 г.

Публикации

Кампањи

Сервиси

Работа со Х.Е.Р.А.

Истражување „Документирање на ефектот што регресивното македонско законодавство и ограничувачките политики за абортус го имаат врз човековите права: клучни наоди и препораки“

„Документирање на ефектот што регресивното македонско законодавство и ограничувачките политики за абортус го имаат врз човековите права: клучни наоди и препораки“ ги истражува ефектот и последиците од донесувањето на постојниот Закон за прекинување на бременоста во 2013 година, со кој се воведоа ограничувачки законски одредби и се отежна пристапот до безбеден и легален абортус во Македонија. Негативниот ефект на постојната законска регулатива […]

Повеќе »

Отворен ден ХЕРАМлади

ХЕРАМлади организираат отворен ден за сите оние кои сакаат да им се придружат! Ако си активист, ако си млад од 17-21 година, ако сакаш да дознаеш повеќе за сексуално и репродуктивно здравје, ако сакаш и твоите врсници да знаат повеќе, придружи ни се на отворениот ден и дознај повеќе! Сакаш да го искористиш твоето време за нешто различно од досегашното […]

Повеќе »

Бесплатни услуги

ХЕРА нуди низа бесплатни, анонимни и доверливи сервиси од областа на сексуалното и репродуктивно здравје. ХИВ тестирање, гинеколошки и дерматовенеролошки прегледи, бесплатна правна помош, дистрибуција на кондоми и едукативни материјали, советување

Повеќе »

Конкурс за координатор/ка за млади

ХЕРА – Асоцијација за здравствена едукација и истражување објавува конкурс за вработување на определено време за:  координатор/ка за млади Кандидатите/ките треба да ги исполнуваат следните услови:   Општи квалификации: Завршено високо образование Искуство во имплементација на проектни активности за унапредување на сексуалното и репродуктивното здравје Државјанство на Република Македонија Напредни вештини за информатичка технологија (Microsoft office, World press, платформи за […]

Повеќе »

Партнери


Civica Mobilitas Opstina Centar European Delegation in Macedonia Groupe SOS CFSD Embassy of the United States Skopje, Macedonia http://macedonia.nlembassy.org/ Astra Network Град Скопје The Global Fund EGAL Коалиција СЗПМЗ Коалиција хомофобија Комерцијална банка Министерство за здравство IPPF - IPPF European Network National partnerscratic Institute NDI Национален младински совет Општина Струмица Македoнска платфoрма прoтив сирoмаштијата Радио МОФ УНФПА Фондација отворено општество – Македонија (ФООМ) Center for Institutional Development - CIRa http://psihologija.com.mk/
Copyright 2013 - H.E.R.A. All rights reserved.