02.10.2017

28 септември: Борбата за пристап до безбеден и легален абортус сè уште трае

Денеска низ светот се одбележува 28 септември – Меѓународниот ден за акција за пристап до безбеден и легален абортус. Поттикната од драстичното уназадување на сексуалните и репродуктивните права низ светот, што најдобро го илустрира американската политика на глобално замолчување, Женската глобална мрежа за репродуктивни права им ја посветува годинешната глобална кампања за 28 септември на сите коишто истрајуваат – лично или заеднички – во борбата за пристап до безбеден и легален абортус.

Четиринаесет членки на Платформата за родова еднаквост, меѓу кои и ХЕРА, и годинава се приклучуваат кон глобалната кампања затоа што жената во Македонија сè уште не одлучува сама за своето тело и здравје. Постојниот Закон за прекинување на бременоста, кој стапи во сила во 2013 година, и понатаму го отежнува пристапот до безбеден и легален абортус и со тоа значително ги загрозува здравјето и животот на жената.

Сè побројни се личните сведоштва коишто потврдуваат дека жената во Македонија нема право на пристап до безбеден абортус, а со самото тоа ни суверенитет врз сопственото тело – што инаку е гарантирано со Устав –  но и кои укажуваат дека стравот од стигматизација слабее.

Оттука, ХЕРА ги повикува сите жени коишто при остварувањето на загарантираното право за абортус се соочиле со пречки и неправилности или мислат дека нивното достоинство било нарушено, да нè контактираат за медицинска, психо-социјална и правна поддршка.

Борбата за пристап до безбеден и легален абортус не е завршена: тука сме и ќе ја истераме!

 

28 септември 2017 г.

Публикации

Кампањи

Сервиси

Работа со Х.Е.Р.А.

Анализа и предлог-модалитети: здравствената заштита за репродуктивното здравје во Македонија

Жените во Македонија, особено оние од социјално ранливите групи, се соочуваат со различен вид на бариери во обидот да се снабдат со услуги за репродуктивното здравје. Лошото репродуктивно здравје е причина за една третина од глобалното оптоварување со болест кај жените во репродуктивна возраст и една петтина од сите причини за глобалното оптоварување од болести кај општата популација.

Повеќе »

Чук, чук, извинете што пречам на часот, ССО кога ќе имаме?

Изминува уште една година без сеопфатно сексуално образование (ССО) во училиштата. Па, преку низа предновогодишни честитки испратени од Амстердам, Скопје, Естонија, Тирана и Данска, младите му порачаа на Министерството за образование и наука што сакаат да им донесе во новата 2019-та!

Повеќе »

Бесплатни услуги

ХЕРА нуди низа бесплатни, анонимни и доверливи сервиси од областа на сексуалното и репродуктивно здравје. ХИВ тестирање, гинеколошки и дерматовенеролошки прегледи, бесплатна правна помош, дистрибуција на кондоми и едукативни материјали, советување

Повеќе »

Конкурс за ангажирање на финансиски/-ка асистент/-ка

Во рамките на проектот „Отвораме можности” поддржан од Европската Комисија во рамки на ИПА Програмата за граѓанско општество и медиуми 2016-2017, ХЕРА објавува конкурс за ангажирање на финансиски/-ка асистент/–ка во Скопје, за период јуни-декември 2019 година, со можност за продолжување.

Повеќе »

Партнери


Civica Mobilitas Opstina Centar European Delegation in Macedonia UN Women Groupe SOS CFSD Embassy of the United States Skopje, Macedonia Netherlands Embassy in Skopje, Macedonia Astra Network Град Скопје The Global Fund EGAL Коалиција СЗПМЗ Коалиција хомофобија Комерцијална банка Министерство за здравство IPPF - IPPF European Network National partnerscratic Institute NDI Национален младински совет Општина Струмица Македoнска платфoрма прoтив сирoмаштијата Радио МОФ УНФПА Фондација отворено општество – Македонија (ФООМ) http://psihologija.com.mk/
Copyright 2013 - HERA All rights reserved.