05.12.2018

Практичен прирачник за превенција и интервенција при насилство, злоупотреба и занемарување во училиштата

Во последните години насилството е проблем со кој се соочуваат и децата и возрасните. Во училиштата и надвор од нив, децата може да бидат изложени на најразлични облици и видови на врсничко насилство, но и на насилство од страна на возрасните. Последиците ги чувствуваат сите – оние кои трпат насилство, оние кои насилно се однесуваат, но и оние кои присуствуваат на настаните во кои има насилство.

Заштитата на децата од насилство, злоупотреба и занемарување е комплексен процес кој може успешно да се оствари само преку сеопфатна меѓусекторска соработка на сите релевантни сектори и институции, вклучително и на воспитно-образовните, односно училиштата.

Сакајќи да им помогнеме на сите субјекти во образовниот процес во нивните напори за намалување на насилството во училиштата, овој Практичен прирачник за превенција и интервенција при насилство, злоупотреба и занемарување во училиштата го замисливме како водич со сеопфатни информации и практични насоки, како и вежби на темата насилство во училиштата.

Наменет им е на членовите на Тимот за заштита на децата од насилство (директорот, стручната служба, класниот и одделенски наставник), но и на другите учесници во воспитно-образовниот процес чија обврска е да ги заштитат децата од насилство. Освен воспитно-образовните институции, овој прирачник може да го користат и други институции и невладини организации, чија дејност е поврзана со образованието на
децата и со превенцијата/интервенциите во врска со насилството врз деца.

Прирачникот можете да го преземете тука.

Публикации

Кампањи

Сервиси

Работа со Х.Е.Р.А.

Прирачник за постапување на здравствените работници во процесот на заштита на децата од злоупотреба и занемарување

Улогата на здравствениот систем во заштитата на децата од злоупотреба и занемарување има особено значење со оглед на задачите и улогата на здравствените работници во превенцијата, откривањето, дијагностицирањето и третманот на сите облици на злоупотреба и занемарување на децата. Нивната улога е суштествена и во докажувањето и форензичката евалуација на злоупотребата и занемарувањето. Заштитата од злоупотреба и занемарување на децата е комплексен процес […]

Повеќе »

Отворен ден ХЕРАМлади

ХЕРАМлади организираат отворен ден за сите оние кои сакаат да им се придружат! Ако си активист, ако си млад од 17-21 година, ако сакаш да дознаеш повеќе за сексуално и репродуктивно здравје, ако сакаш и твоите врсници да знаат повеќе, придружи ни се на отворениот ден и дознај повеќе! Сакаш да го искористиш твоето време за нешто различно од досегашното […]

Повеќе »

Бесплатни услуги

ХЕРА нуди низа бесплатни, анонимни и доверливи сервиси од областа на сексуалното и репродуктивно здравје. ХИВ тестирање, гинеколошки и дерматовенеролошки прегледи, бесплатна правна помош, дистрибуција на кондоми и едукативни материјали, советување

Повеќе »

Барање за прибирање понуди за изработка и емитување на видеоспот

ХЕРА – Асоцијација за здравствена едукација и истражување, со поддршка од Амбасадата на Кралството Холандија во Република Македонија, го спроведува проектот „Собранието и локалната самоуправа во унапредувањето на правата на ЛГБТ луѓето“. Во рамки на овој проект се предвидени активности за зголемување на свеста на јавноста за намалување на дискриминацијата и насилството врз ЛГБТ лицата во Македонија преку реализација на […]

Повеќе »

Партнери


Civica Mobilitas Opstina Centar European Delegation in Macedonia UN Women Groupe SOS CFSD Embassy of the United States Skopje, Macedonia Netherlands Embassy in Skopje, Macedonia Astra Network Град Скопје The Global Fund EGAL Коалиција СЗПМЗ Коалиција хомофобија Комерцијална банка Министерство за здравство IPPF - IPPF European Network National partnerscratic Institute NDI Национален младински совет Општина Струмица Македoнска платфoрма прoтив сирoмаштијата Радио МОФ УНФПА Фондација отворено општество – Македонија (ФООМ) http://psihologija.com.mk/
Copyright 2013 - HERA All rights reserved.