23.03.2017

Заклучоци од конференцијата „Унапредување на заштитата од дискриминација“

Асоцијацијата за здравствена едукација и истражување заедно со Коалицијата Сексуални и Здравствени права на маргинализираните заедници  со поддршка на Амбасадата на Кралството Холандија во Скопје ја организираа конференцијата „Унапредување на заштитата од дискриминација, со фокус на сексуална ориентација и родов идентитет“.

Конференција „Унапредување на заштитата од дискриминација“

Повеќе од осумдесет претставници на здруженија на граѓани, како и оние кои ги претставуваат ЛГБТ, Народниот правобранител на РМ, Министерството за труд и социјална политика, локалните самоуправи на Струмица, Штип и Куманово, агенциите на ОН, зедоа учество во панел дискусиите за унапредување на централните и локалните механизми за превенција и заштита од дискриминација.

Конференција „Унапредување на заштитата од дискриминација“

Главните заклучоци од конференцијата се:

  • Да се измени Законот за превенција и заштита од дискриминација во согласност со препораките на мултисекторската работна група во рамки на Министерството за труд и социјална политика. Помеѓу останатото, ова значи вклучување на сексуалната ориентација и родов идентитет како основа за дискриминација, но исто така редефинирање на критериумите за избор на членови на КЗД и обезбедување на финансиска и институционална поддршка за КЗД.
  • Да се зајакне работата на локалните механизми за заштита од дискриминација во рамки на нивните законски надлежности преку примерот на новоформираните Локални тела за заштита од дискриминација во Штип, Куманово и Струмица

Публикации

Кампањи

Сервиси

Работа со Х.Е.Р.А.

Стандарди и процедури за работа на Кризен центар за жртви на сексуално насилство

Од непосакувано „додворување“ и шеги со сексуална конотација до силување, кое може да го врши непознат, цела група, познато лице или член на семејството, сексуалното насилство е често застапен вид на злоупотреба и дел од проблематичната реалност на многу жени и девојчиња во светот и кај нас.

Повеќе »

„Задоволство и врски“ – SexEd 2.0

На второто издание на SexEd зборувавме за магијата на задоволството, разноликоста и филозофијата на врските – со себе и другите. Јавно отворивме многу скокотливи теми и скршивме цел куп табуа во само една вечер. SexEd 2.0 е едукативно и инспиративно патување за сите сетила, а сега во него можете да уживате и вие преку раскажувачките моќи на нашите говорници.

Повеќе »

Бесплатни услуги

ХЕРА нуди низа бесплатни, анонимни и доверливи сервиси од областа на сексуалното и репродуктивно здравје. ХИВ тестирање, гинеколошки и дерматовенеролошки прегледи, бесплатна правна помош, дистрибуција на кондоми и едукативни материјали, советување

Повеќе »

Партнери


Civica Mobilitas Opstina Centar European Delegation in Macedonia UN Women Groupe SOS CFSD Embassy of the United States Skopje, Macedonia Netherlands Embassy in Skopje, Macedonia Astra Network Град Скопје The Global Fund EGAL Коалиција СЗПМЗ Коалиција хомофобија Комерцијална банка Министерство за здравство IPPF - IPPF European Network National partnerscratic Institute NDI Национален младински совет Општина Струмица Македoнска платфoрма прoтив сирoмаштијата Радио МОФ УНФПА Фондација отворено општество – Македонија (ФООМ) http://psihologija.com.mk/
Copyright 2013 - HERA All rights reserved.