29.06.2018

Соопштение: Шпекулации, сензационализам и фатализам во известувањето за ХИВ

На 26, 27 и 28.06.2018 година во медиумите „Канал 5“, „Република“, „Курир“, „Сител“, „Точка“, „24 Инфо“, „Пулс 24“, „MK News“ и „Плус инфо“, беа објавени информации за „мигрантка од Јордан“, која, според наведените медиуми, „шири зараза низ Србија“, „сее СИДА“ и поради која „во опасност се повеќе од 100 луѓе“.

Начинот на кој наведените медиуми известија за наводен случај со ХИВ директно ги повредува новинарските професионални стандарди и со тоа предизвикува огромна штета врз јавното мислење. Текстовите се тенденциозни, дезинформираат и стигматизираат, а притоа „сеат“ неоснована паника и поттикнуваат и промовираат дискриминација и омраза.

Изнесувајќи шпекулации за ХИВ-статусот на жената, за бројот на „досега заразени“, за местата каде што жената се движела и за просечниот број на клиенти коишто ги имала дневно, авторите на текстовите директно го повредија членот 1 од Кодексот на новинарите на Македонија: „Новинарот треба да објавува точни, проверени информации и нема да прикрива суштински податоци и да фалсификува документи. Доколку информацијата не може да се потврди или станува збор за претпоставка, односно шпекулација, тоа треба да се каже и да се објави. Точноста на информацијата треба да се провери колку што е тоа можно.“

Дополнително, не наведувајќи го изворот на информациите што ги пренесуваат, авторите го повредија членот 4 од Кодексот на новинарите во Македонија, според кој „Новинарот треба да го назначи изворот на информациите освен кога изворот бара да остане анонимен. Изворот на информациите по правило треба да се идентификува освен кога тоа може да влијае на неговата безбедност или врз безбедноста на трети лица.“

Поврзувајќи го вирусот со мигрантка односно бегалка и сексуална работничка, написот ги стигматизира овие општествени групи, со што ги прави дополнително ранливи и подложни на маргинализирање и насилство. Она што дополнително загрижува е што медиумите се осудуваат да откриваат лични податоци и да шпекулираат за ХИВ-статус на жена-бегалка, што најдиректно повикува на шовинистичко и ксенофобично наисилство и дискриминација врз овие маргинализирани групи.

Во услови кога институциите и граѓанските организации сериозно и здружено се залагаат за превенција на ХИВ и одржување на ниска преваленца на вирусот на национално ниво, овие написи го уназадуваат секој чекор кон таа цел. Наместо да ги штитат човековите права, да побараат одговорност од институциите и да повикаат на помош и поддршка, медиумите директно учествуваат во разгорувањето на омразата.

Повторуваме дека ХИВ се пренесува преку незаштитен сексуален однос. Употребата на кондоми оневозможува да се пренесе вирусот. ХИВ не е смртоносен, ниту непозната и ретка состојба; за него постои достапна и успешна терапија. Со ХИВ се живее како што се живее со која било друга инфекција или заболување кое бара континуирана и непрекината терапија. Занимавањето со сексуална работа само по себе не е ризик за ХИВ туку незаштитениот сексуален однос, без разлика дали се случува помеѓу сексуален работник и клиент или помеѓу двајца сопружници.

Врз основа на наведеното, заедно со Коалицијата „Маргини“ и Здружението за поддршка на луѓето што живеат со ХИВ „Заедно посилни“ бараме од сите медиуми што ја објавија веста, да извршат исправка на веста и да упатат извинување до јавноста за прекршувањето на основните професионални стандарди на новинарското известување.

Лице за контакт:
Росана Јаневска
071 464 019

Публикации

Кампањи

Сервиси

Работа со Х.Е.Р.А.

Стандарди и процедури за работа на Кризен центар за жртви на сексуално насилство

Од непосакувано „додворување“ и шеги со сексуална конотација до силување, кое може да го врши непознат, цела група, познато лице или член на семејството, сексуалното насилство е често застапен вид на злоупотреба и дел од проблематичната реалност на многу жени и девојчиња во светот и кај нас.

Повеќе »

„Задоволство и врски“ – SexEd 2.0

На второто издание на SexEd зборувавме за магијата на задоволството, разноликоста и филозофијата на врските – со себе и другите. Јавно отворивме многу скокотливи теми и скршивме цел куп табуа во само една вечер. SexEd 2.0 е едукативно и инспиративно патување за сите сетила, а сега во него можете да уживате и вие преку раскажувачките моќи на нашите говорници.

Повеќе »

Бесплатни услуги

ХЕРА нуди низа бесплатни, анонимни и доверливи сервиси од областа на сексуалното и репродуктивно здравје. ХИВ тестирање, гинеколошки и дерматовенеролошки прегледи, бесплатна правна помош, дистрибуција на кондоми и едукативни материјали, советување

Повеќе »

Партнери


Civica Mobilitas Opstina Centar European Delegation in Macedonia UN Women Groupe SOS CFSD Embassy of the United States Skopje, Macedonia Netherlands Embassy in Skopje, Macedonia Astra Network Град Скопје The Global Fund EGAL Коалиција СЗПМЗ Коалиција хомофобија Комерцијална банка Министерство за здравство IPPF - IPPF European Network National partnerscratic Institute NDI Национален младински совет Општина Струмица Македoнска платфoрма прoтив сирoмаштијата Радио МОФ УНФПА Фондација отворено општество – Македонија (ФООМ) http://psihologija.com.mk/
Copyright 2013 - HERA All rights reserved.