18.10.2017

Потребите се човечки, а не посебни – и кога се сексуални

Сексуалните права се универзални човекови права засновани на вродената слобода, достоинството и еднаквоста на сите човечки суштества. За потполно уживање на овие права, сите луѓе треба, меѓудругото, да имаат пристап до информации и пристап до услуги за сексуално и репродуктивно здравје (СРЗ). Но, ова како да не важи за лицата со попреченост во Македонија.

Во отсуство на доволно приватност и соодветно структурирани програми за СРЗ, лицата со попреченост кај нас живеат опкружени со бројни физички бариери, професионални предрасуди и чудни погледи, па едвај ги остваруваат своите сексуални и репродуктивни права. Иако токму правото на СРЗ треба да ја гарантира нивната заштита и рамноправност.

Сакајќи да ги актуелизираат овие прашања меѓу пошироката јавност, но и да ги охрабрат лицата со попреченост да зборуваат и да ги побараат своите сексуални и репродуктивни права, ХЕРА и Платформата за унапредување на СРЗП на лицата со попреченост организираат „Денови на сексуално и репродуктивно здравје и лица со попреченост“.

Почнувајќи од утре (19 октомври), ќе се организираат искуствени работилници за сексуалност за лица со попреченост и работилница за лица со интелектуална попреченост, а ќе се обезбедат и бесплатни дерматовенеролошки и гинеколошки прегледи во Младинскиот центар „Сакам да знам“ на Водно. „Деновите на СРЗ и лица со попреченост“ завршуваат на 10 ноември во „Даре Џамбаз“, кога ќе се одржи јавна трибина, придружена со филмска проекција. Целосната програма за настанот е достапна тука.

Публикации

Кампањи

Сервиси

Работа со Х.Е.Р.А.

Билтен за семејно планирање бр. 8

Годинава ја заокружуваме со осмото издание на Билтенот за семејно планирање, кое му го посветивме на платеното породилно отсуство како една од особено важните политики што имаат голем потенцијал да придонесат кон унапредување на здравјето на мајките и на новороденчињата. Низ интервјуа со активистки и универзитетски професорки ги согледуваме придобивките што ги носи породилното отсуство и суштинската разлика помеѓу породилното […]

Повеќе »

Отворен ден ХЕРАМлади

ХЕРАМлади организираат отворен ден за сите оние кои сакаат да им се придружат! Ако си активист, ако си млад од 17-21 година, ако сакаш да дознаеш повеќе за сексуално и репродуктивно здравје, ако сакаш и твоите врсници да знаат повеќе, придружи ни се на отворениот ден и дознај повеќе! Сакаш да го искористиш твоето време за нешто различно од досегашното […]

Повеќе »

Бесплатни услуги

ХЕРА нуди низа бесплатни, анонимни и доверливи сервиси од областа на сексуалното и репродуктивно здравје. ХИВ тестирање, гинеколошки и дерматовенеролошки прегледи, бесплатна правна помош, дистрибуција на кондоми и едукативни материјали, советување

Повеќе »

Повик за ангажирање консултант за спроведување обуки за мобилизација на ресурси со фокус на искористување на фондовите на Европската унија

ХЕРА – Асоцијација за здравствена едукација и истражување објавува повик за ангажирање консултант за спроведување обуки на тема Мобилизација на ресурси со фокус на искористување на фондовите на Европската унија. Ангажманот е во рамки на проектот „Осигурување на одговорна транзиција од финансиската поддршка од Глобалниот фонд кон одржливо финансирање со средства од националниот буџет на програмите за ХИВ превенција и […]

Повеќе »

Партнери


Civica Mobilitas Opstina Centar European Delegation in Macedonia Groupe SOS CFSD Embassy of the United States Skopje, Macedonia http://macedonia.nlembassy.org/ Astra Network Град Скопје The Global Fund EGAL Коалиција СЗПМЗ Коалиција хомофобија Комерцијална банка Министерство за здравство IPPF - IPPF European Network National partnerscratic Institute NDI Национален младински совет Општина Струмица Македoнска платфoрма прoтив сирoмаштијата Радио МОФ УНФПА Фондација отворено општество – Македонија (ФООМ) Center for Institutional Development - CIRa http://psihologija.com.mk/
Copyright 2013 - H.E.R.A. All rights reserved.