27.09.2015

Законските ограничувања – безбеден и легален абортус

Под глобалното мото Разобличи ги митовите – Бори се против стигмата и дискриминацијата поврзана со абортус, ХЕРА – Асоцијација за здравствена едукација и истражување заедно со останатите членки на Платформата за родова еднаквост, им се придружува на бројни организации од целиот свет во промоцијата на барањето за пристап до безбеден и легален абортус за секоја жена. Националната конференција има за цел да го отвори прашањето: Дали ограничувањата од Законот за прекин на бременоста (обврска за бремената жена да поднесе писмено барање за прекин на бременоста, задолжително советување и период на чекање од три дена по советувањето) влијаат кон подобрување на квалитетот на услугите за прекин на бременост или пак, создаваат законски пречки за пристап до легален и безбеден абортус? За таа цел, претставнички и претставници на клучни институции, невладини организации и политички партии ќе зборуваат за примената на Законот за прекин на бременоста во пракса и за тоа како политичките партии гледаат на прашањето за абортус и кои чекори треба да се преземат во иднина за да се подобри пристапот до безбеден абортус за жените во Македонија. Националната Конференција „Законските ограничувања – безбеден и легален абортус“ ќе се одржи на 28 септември (понеделник) во Хотел Холидеј Ин со почеток од 10.00 часот.

#УрниТоаМитовите

 

Публикации

Кампањи

Сервиси

Работа со Х.Е.Р.А.

Истражување „Документирање на ефектот што регресивното македонско законодавство и ограничувачките политики за абортус го имаат врз човековите права: клучни наоди и препораки“

„Документирање на ефектот што регресивното македонско законодавство и ограничувачките политики за абортус го имаат врз човековите права: клучни наоди и препораки“ ги истражува ефектот и последиците од донесувањето на постојниот Закон за прекинување на бременоста во 2013 година, со кој се воведоа ограничувачки законски одредби и се отежна пристапот до безбеден и легален абортус во Македонија. Негативниот ефект на постојната законска регулатива […]

Повеќе »

Отворен ден ХЕРАМлади

ХЕРАМлади организираат отворен ден за сите оние кои сакаат да им се придружат! Ако си активист, ако си млад од 17-21 година, ако сакаш да дознаеш повеќе за сексуално и репродуктивно здравје, ако сакаш и твоите врсници да знаат повеќе, придружи ни се на отворениот ден и дознај повеќе! Сакаш да го искористиш твоето време за нешто различно од досегашното […]

Повеќе »

Бесплатни услуги

ХЕРА нуди низа бесплатни, анонимни и доверливи сервиси од областа на сексуалното и репродуктивно здравје. ХИВ тестирање, гинеколошки и дерматовенеролошки прегледи, бесплатна правна помош, дистрибуција на кондоми и едукативни материјали, советување

Повеќе »

Конкурс за координатор/ка за млади

ХЕРА – Асоцијација за здравствена едукација и истражување објавува конкурс за вработување на определено време за:  координатор/ка за млади Кандидатите/ките треба да ги исполнуваат следните услови:   Општи квалификации: Завршено високо образование Искуство во имплементација на проектни активности за унапредување на сексуалното и репродуктивното здравје Државјанство на Република Македонија Напредни вештини за информатичка технологија (Microsoft office, World press, платформи за […]

Повеќе »

Партнери


Civica Mobilitas Opstina Centar European Delegation in Macedonia Groupe SOS CFSD Embassy of the United States Skopje, Macedonia http://macedonia.nlembassy.org/ Astra Network Град Скопје The Global Fund EGAL Коалиција СЗПМЗ Коалиција хомофобија Комерцијална банка Министерство за здравство IPPF - IPPF European Network National partnerscratic Institute NDI Национален младински совет Општина Струмица Македoнска платфoрма прoтив сирoмаштијата Радио МОФ УНФПА Фондација отворено општество – Македонија (ФООМ) Center for Institutional Development - CIRa http://psihologija.com.mk/
Copyright 2013 - H.E.R.A. All rights reserved.