28.05.2015

Зошто #ССО?

На 26-ти, вторник со почеток во 11 часот во просториите на клубот ГЕМ, младинската група на ХЕРА заедно со Y-PEER мрежата, одржа трибина насловена „Зошто #ССО?“.

Целта на трибината беше запознавање на присутните млади со концептот на сеопфатното сексуално образование и потребата од воведување на ваков тип на образование во училиштата во Македонија.

На присутните се обратија Огнен Јанески, новинар и граѓански активист, кој ја истакна потребата од поголема застапеност на темите од областа на сексуалното и репродуктивното здравје и права во медиумите, како и потребата од обуки на новинарите со цел поголема сензитизација и разбирање на темите од сеопфатното сексуално образование. Исто така, Јанески ја акцентирање потребата од приближување на сеопфатното секуално образование до пошироката публика преку отстапување поголем медиумски простор за млади, дебати, емисии и трибини.

Ана Василева од „Бори се женски“активистка за женски права и блогерка ја претстави родовата перспектива на сексуалното образование. Даде осврт на неопходната потреба од овој тип на образование кое што на долг рок ќе ги руши бариерите и табуата во Македонија, во поглед на сексуалноста, телото, односите меѓу партнерите и ќе влијае на препознавање и намалување на насилството.

Дамјан Николовски од Y-PEER мрежата даде осврт кон моменталната ситуација во Македонија во однос на младинското сексуално и репродуктивно здравје, како и искуството во светски рамки во однос на предностите од воведување на ваков тип на образование. Го дефинираше сексуалното образование како концепт кој е базиран на човековите права, ги информира младите, промовира родова еднаквост и почитување на различностите.

Публикации

Кампањи

Сервиси

Работа со Х.Е.Р.А.

Прирачник за сензибилизација на семејни лекари за СРЗ на лицата со попреченост

Прирачникот за сензибилизација на здравствените работници (семејните лекари) го изготвија д-р Катерина Станкова Нинова, д-р Зоран Стојановски и Весна Матевска со цел да ја подотворат вратата за исклучително спефицична тема – сексуалноста на лицата со попреченост.

Повеќе »

Отворен ден ХЕРАМлади

ХЕРАМлади организираат отворен ден за сите оние кои сакаат да им се придружат! Ако си активист, ако си млад од 17-21 година, ако сакаш да дознаеш повеќе за сексуално и репродуктивно здравје, ако сакаш и твоите врсници да знаат повеќе, придружи ни се на отворениот ден и дознај повеќе! Сакаш да го искористиш твоето време за нешто различно од досегашното […]

Повеќе »

Бесплатни услуги

ХЕРА нуди низа бесплатни, анонимни и доверливи сервиси од областа на сексуалното и репродуктивно здравје. ХИВ тестирање, гинеколошки и дерматовенеролошки прегледи, бесплатна правна помош, дистрибуција на кондоми и едукативни материјали, советување

Повеќе »

Барање за прибирање понуди за изработка и емитување на видеоспот

ХЕРА – Асоцијација за здравствена едукација и истражување, со поддршка од Амбасадата на Кралството Холандија во Република Македонија, го спроведува проектот „Собранието и локалната самоуправа во унапредувањето на правата на ЛГБТ луѓето“. Во рамки на овој проект се предвидени активности за зголемување на свеста на јавноста за намалување на дискриминацијата и насилството врз ЛГБТ лицата во Македонија преку реализација на […]

Повеќе »

Партнери


Civica Mobilitas Opstina Centar European Delegation in Macedonia UN Women Groupe SOS CFSD Embassy of the United States Skopje, Macedonia Netherlands Embassy in Skopje, Macedonia Astra Network Град Скопје The Global Fund EGAL Коалиција СЗПМЗ Коалиција хомофобија Комерцијална банка Министерство за здравство IPPF - IPPF European Network National partnerscratic Institute NDI Национален младински совет Општина Струмица Македoнска платфoрма прoтив сирoмаштијата Радио МОФ УНФПА Фондација отворено општество – Македонија (ФООМ) http://psihologija.com.mk/
Copyright 2013 - HERA All rights reserved.