07.08.2018

Повик за ангажирање преведувач/ка

ХЕРА – Асоцијација за здравствена едукација и истражување објавува повик за ангажирање преведувач/ка за потребите на проектот „Креирање влијателен наратив и мобилизирање за унапредување на сексуалното и репродуктивното здравје и сексуалните права“, поддржан од Меѓународната федерација за планирано родителство (МФПР).


ОПИС НА АНГАЖМАНОТ

Преведувачот/чката се ангажира за превод и адаптација на прирачник од областа на сексуалното и репродуктивното здравје и сексуалните права, од англиски на македонски јазик.

Прирачникот брои 85 страници, а предвидениот надомест изнесува 600 денари/страница (бруто износ). Рокот за доставување на преведениот и адаптиран прирачник до ХЕРА е 20 септември 2018 година.


ПРОФИЛ И ПОТРЕБНИ КВАЛИФИКАЦИИ

Заинтересираните кандидат(к)и треба да ги исполнуваат следните услови:

  • Најмалку тригодишно искуство во преведување книжевни дела;
  • Искуство во креирање кованици, играње со зборови, изнаоѓање креативни решенија и вешто адаптирање на странски зборови на македонски јазик;
  • Подготвеност за тимска работа (консултирање со тимот на ХЕРА);
  • Насоченост кон навремено исполнување на зададените задачи.


ПРИЈАВУВАЊЕ

Најдоцна до 12 август 2018 година (недела), заинтересираните кандидат(к)и треба да достават:

  • Кратка биографија (по можност со наведени наслови на преведени дела)
  • Извадок од преведен текст од англиски на македонски јазик во должина од 500 до 600 зборови (заедно со оригиналниот текст на англиски јазик)
  • Една препорака од претходните преведувачки ангажмани

Документите со назнака Повик за преведувач/ка треба да се достават:

  1. Електронски на konkurs@hera.org.mk или
  2. По пошта на: ХЕРА, ул. „Франклин Рузвелт“ бр. 51а/26, 1000 Скопје

Пријавените кандидат(к)и ќе бидат известени за резултатите од повикот по електронски пат.

Публикации

Кампањи

Сервиси

Работа со Х.Е.Р.А.

Прирачник за сензибилизација на семејни лекари за СРЗ на лицата со попреченост

Прирачникот за сензибилизација на здравствените работници (семејните лекари) го изготвија д-р Катерина Станкова Нинова, д-р Зоран Стојановски и Весна Матевска со цел да ја подотворат вратата за исклучително спефицична тема – сексуалноста на лицата со попреченост.

Повеќе »

Отворен ден ХЕРАМлади

ХЕРАМлади организираат отворен ден за сите оние кои сакаат да им се придружат! Ако си активист, ако си млад од 17-21 година, ако сакаш да дознаеш повеќе за сексуално и репродуктивно здравје, ако сакаш и твоите врсници да знаат повеќе, придружи ни се на отворениот ден и дознај повеќе! Сакаш да го искористиш твоето време за нешто различно од досегашното […]

Повеќе »

Бесплатни услуги

ХЕРА нуди низа бесплатни, анонимни и доверливи сервиси од областа на сексуалното и репродуктивно здравје. ХИВ тестирање, гинеколошки и дерматовенеролошки прегледи, бесплатна правна помош, дистрибуција на кондоми и едукативни материјали, советување

Повеќе »

Барање за прибирање понуди за изработка и емитување на видеоспот

ХЕРА – Асоцијација за здравствена едукација и истражување, со поддршка од Амбасадата на Кралството Холандија во Република Македонија, го спроведува проектот „Собранието и локалната самоуправа во унапредувањето на правата на ЛГБТ луѓето“. Во рамки на овој проект се предвидени активности за зголемување на свеста на јавноста за намалување на дискриминацијата и насилството врз ЛГБТ лицата во Македонија преку реализација на […]

Повеќе »

Партнери


Civica Mobilitas Opstina Centar European Delegation in Macedonia UN Women Groupe SOS CFSD Embassy of the United States Skopje, Macedonia Netherlands Embassy in Skopje, Macedonia Astra Network Град Скопје The Global Fund EGAL Коалиција СЗПМЗ Коалиција хомофобија Комерцијална банка Министерство за здравство IPPF - IPPF European Network National partnerscratic Institute NDI Национален младински совет Општина Струмица Македoнска платфoрма прoтив сирoмаштијата Радио МОФ УНФПА Фондација отворено општество – Македонија (ФООМ) http://psihologija.com.mk/
Copyright 2013 - HERA All rights reserved.