16.05.2016

Јавен час по Сеопфатно сексуално образование

javen-cas_web_750x300-1024x410

Од 2009 ХЕРА Млади бара воведување на сеопфатно сексуално образование (ССО) во училиштата. Последните истражувања покажуваат дека ваква програма има ефект, а податоците од терен покажуваат дека потребата е огромна. Зголемување на бројот на сексуално преносливи болести, недостаток на наставни програми и знаења за сексуално и репродуктивно здравје,насилството во училиштата,широко распространети митови и стереотипи.

На младите им е потребен пристап до точни и базирани на наука информации и факти коишто ќе им овозможат да донесуваат слободни и информирани одлуки.

Научната јавност бара воведување на ССО, ова е поддржано од НВО секторот, и Комисијата за еднакви можности, но Бирото за образование и Министерството за образование велат нема потреба.
ССО е функционално, потребен е последниот чекор – наставна програма за сеопфатно сексуално образование.

Време е за сексуална писменост и сеопфатно сексуално образование за сите!

Затоа, ХЕРА Млади организираше Јавен час по Сеопфатно сексуално образование, кој се одржа на 16 мај 2016 (понеделник) од 11 часот, на платото пред Универзитетот Св. Кирил и Методиј Скопје.

Публикации

Кампањи

Сервиси

Работа со Х.Е.Р.А.

Процена на знаењето, ставовите, практиките и потребите на пратениците во Собранието на Република Македонија во врска со човековите права на ЛГБТИ луѓето и заштитата од дискриминација

ХЕРА и Коалиција „Маргини“ спроведоа истражување со цел да ги испитаат знаењата, ставовите, капацитетите, практиките и потребите на актуелните народни избраници и избранички во врска со човековите права на ЛГБТИ луѓето и нивната заштита од дискриминација.

Повеќе »

Отворен ден ХЕРАМлади

ХЕРАМлади организираат отворен ден за сите оние кои сакаат да им се придружат! Ако си активист, ако си млад од 17-21 година, ако сакаш да дознаеш повеќе за сексуално и репродуктивно здравје, ако сакаш и твоите врсници да знаат повеќе, придружи ни се на отворениот ден и дознај повеќе! Сакаш да го искористиш твоето време за нешто различно од досегашното […]

Повеќе »

Бесплатни услуги

ХЕРА нуди низа бесплатни, анонимни и доверливи сервиси од областа на сексуалното и репродуктивно здравје. ХИВ тестирање, гинеколошки и дерматовенеролошки прегледи, бесплатна правна помош, дистрибуција на кондоми и едукативни материјали, советување

Повеќе »

Конкурс за вработување проектен/на асистент/ка на определено време

Х.Е.Р.А. – Асоцијација за здравствена едукација и истражување објавува конкурс за вработување на определено време на асистент/ка на проектот „Зголемување на националните капацитети за креирање и имплементирање политики за сексуално и репродуктивно здравје на принцип на човекови права, вклучително во хуманитарни и кризни состојби”, поддржан од Фондот за население на Обединетите нации (УНФПА).

Повеќе »

Партнери


Civica Mobilitas Opstina Centar European Delegation in Macedonia Groupe SOS CFSD Embassy of the United States Skopje, Macedonia Netherlands Embassy in Skopje, Macedonia Astra Network Град Скопје The Global Fund EGAL Коалиција СЗПМЗ Коалиција хомофобија Комерцијална банка Министерство за здравство IPPF - IPPF European Network National partnerscratic Institute NDI Национален младински совет Општина Струмица Македoнска платфoрма прoтив сирoмаштијата Радио МОФ УНФПА Фондација отворено општество – Македонија (ФООМ) Center for Institutional Development - CIRa http://psihologija.com.mk/
Copyright 2013 - H.E.R.A. All rights reserved.