23.05.2019

Годишен извештај за 2018 година

Пред вас е нашиот годишен извештај за 2018 година – извештај кој потврдува дека изминатата е досега една од најуспешните години за сексуалните и репродуктивните права за граѓаните во Македонија во последната деценија. И тоа, првенствено поради партнерството меѓу државните институции и граѓанскиот сектор што се зацврстуваше во текот на годината.

Од низата победи во застапувањето за сексуалното и репродуктивно здравје и за репродуктивните права тука ги издвојуваме усвојувањето на новиот Закон за прекинување на бременоста, кој ги брише сите административни пречки на патот до безбедно и достоинствено прекинување на бременоста, одобрувањето на првиот Акциски план за сексуално и репродуктивно здравје кој ќе овозможи подобра имплементација на Националната стратегија (2010 – 2020), обезбедувањето финансиски средства преку превентивната програма за ХИВ и одобрената иницијатива на ХЕРА и на Бирото за развој на образованието за пилотирање на програма за сеопфатно сексуално образование во основните училишта.

 

За останатите успеси во 2018 година, како и за битките што продолжуваме да ги водиме, прочитајте во извештајот кој е достапен на македонски и англиски јазик.

Публикации

Кампањи

Сервиси

Работа со Х.Е.Р.А.

Стандарди и процедури за работа на Кризен центар за жртви на сексуално насилство

Од непосакувано „додворување“ и шеги со сексуална конотација до силување, кое може да го врши непознат, цела група, познато лице или член на семејството, сексуалното насилство е често застапен вид на злоупотреба и дел од проблематичната реалност на многу жени и девојчиња во светот и кај нас.

Повеќе »

„Задоволство и врски“ – SexEd 2.0

На второто издание на SexEd зборувавме за магијата на задоволството, разноликоста и филозофијата на врските – со себе и другите. Јавно отворивме многу скокотливи теми и скршивме цел куп табуа во само една вечер. SexEd 2.0 е едукативно и инспиративно патување за сите сетила, а сега во него можете да уживате и вие преку раскажувачките моќи на нашите говорници.

Повеќе »

Бесплатни услуги

ХЕРА нуди низа бесплатни, анонимни и доверливи сервиси од областа на сексуалното и репродуктивно здравје. ХИВ тестирање, гинеколошки и дерматовенеролошки прегледи, бесплатна правна помош, дистрибуција на кондоми и едукативни материјали, советување

Повеќе »

Партнери


Civica Mobilitas Opstina Centar European Delegation in Macedonia UN Women Groupe SOS CFSD Embassy of the United States Skopje, Macedonia Netherlands Embassy in Skopje, Macedonia Astra Network Град Скопје The Global Fund EGAL Коалиција СЗПМЗ Коалиција хомофобија Комерцијална банка Министерство за здравство IPPF - IPPF European Network National partnerscratic Institute NDI Национален младински совет Општина Струмица Македoнска платфoрма прoтив сирoмаштијата Радио МОФ УНФПА Фондација отворено општество – Македонија (ФООМ) http://psihologija.com.mk/
Copyright 2013 - HERA All rights reserved.