01.12.2017

Одбележување на Светскиот ден на СИДА во Македонија: Глобалната цел 90:90:90 останува предизвик

По повод 1 декември – Светскиот ден на СИДА, на денешната конференција за печат во Министерството за здравство се обрати Андреј Сених од Здружението на луѓето што живеат со ХИВ „Заедно посилни“ и во име на Платформата која обединува уште 15 граѓански организации што спроведуваат програми за превенција и рано откривање на ХИВ кај ранливите групи на граѓани во земјава.

На конференцијата за печат беше истакнато дека активностите на граѓанскиот сектор се носечки дел од национална програма и дека без нив не би била можна контролата на ХИВ во Република Македонија. Граѓанските организации што работат на терен ја поздравија одлуката на Владата и на Министерството за здравство да ги одржат во целост овие активности и да обезбедат буџет за ХИВ, со што се очекува дека програмите ќе продолжат и во иднина.

Македонија станува вистински позитивен пример во регионот и пошироко и тоа веќе е препознаено и на меѓународен план, каде што епидемијата на ХИВ претставува и поголем јавно-здравствен проблем отколку што е во Република Македонија.

„Ние, како граѓански сектор, очекуваме да се исполнат во целост заклучоците донесени од Владата минатиов септември, а тоа е да профункционира механизам на долг рок за финансирање на вакви активности на граѓански организации кои се клучни за јавното здравје и во рамки на Министерството за здравство, по примерот на други министерства и единици на локалната самоуправа. Исто така, очекуваме да се унапреди начинот на кој се обезбедуваат антиретровирусните лекови во државата, со што ќе се гарантира сигурна и континуирана достапност на терапијата за пациентите. Ги поздравуваме чекорите што веќе ги презедоа Министерството за здравство, Фондот за здравствено осигурување, Агенцијата за лекови и Клиниката за инфективни болести за да се обезбеди сите неопходни лекови да бидат регистрирани во државата и конечно да бидат ставени на позитивната листа”, истакна Андреј Сених од Платформата за ХИВ.

Иако Македонија има ниска стапка на ХИВ-инфекција, сѐ уште постојат преостанати предизвици, но и преземени обврски и можности до 2020 година за остварување на глобалната цел, а тоа е дури 90% од сите лица инфицирани со вирусот да го знаат својот ХИВ-статус за да можат да пристапат кон лекување и терапија. На тој начин, по 2020 година инфекцијата целосно би ја ставиле под контрола, драстично би опаднал бројот на нови инфекции и би се стабилизирал бројот на лица што имаат потреба од терапија, а со тоа би опаднале трошоците за лекување.

Денешниот ден ќе биде одбележан вечерва (1 декември, петок) со добротворен настан и музичка програма „Погледни од моја страна“ во Клуб-ресторанот на МКЦ во 20.00 часот. Настанот е отворен за сите добронамерни граѓани и компании, а го организираат „Заедно посилни“ и партнерите.

Публикации

Кампањи

Сервиси

Работа со Х.Е.Р.А.

Весник на жените од Шуто Оризари бр. 1

Препознавајќи ги актуелните состојби и предизвици со коишто секојдневно се соочуваат жените од Шуто Оризари при остварувањето на своите репродуктивни права, а особено Ромките како ранлива група на граѓанки, Иницијативата на жени од Шуто Оризари го издаде првиот број на Весникот на жените од Шуто Оризари за да им ги доближи овие прашања првенствено на надлежните институции и да ги поттикне […]

Повеќе »

Отворен ден ХЕРАМлади

ХЕРАМлади организираат отворен ден за сите оние кои сакаат да им се придружат! Ако си активист, ако си млад од 17-21 година, ако сакаш да дознаеш повеќе за сексуално и репродуктивно здравје, ако сакаш и твоите врсници да знаат повеќе, придружи ни се на отворениот ден и дознај повеќе! Сакаш да го искористиш твоето време за нешто различно од досегашното […]

Повеќе »

Бесплатни услуги

ХЕРА нуди низа бесплатни, анонимни и доверливи сервиси од областа на сексуалното и репродуктивно здравје. ХИВ тестирање, гинеколошки и дерматовенеролошки прегледи, бесплатна правна помош, дистрибуција на кондоми и едукативни материјали, советување

Повеќе »

Повик за ангажирање консултант за спроведување обуки за мобилизација на ресурси со фокус на искористување на фондовите на Европската унија

ХЕРА – Асоцијација за здравствена едукација и истражување објавува повик за ангажирање консултант за спроведување обуки на тема Мобилизација на ресурси со фокус на искористување на фондовите на Европската унија. Ангажманот е во рамки на проектот „Осигурување на одговорна транзиција од финансиската поддршка од Глобалниот фонд кон одржливо финансирање со средства од националниот буџет на програмите за ХИВ превенција и […]

Повеќе »

Партнери


Civica Mobilitas Opstina Centar European Delegation in Macedonia Groupe SOS CFSD Embassy of the United States Skopje, Macedonia http://macedonia.nlembassy.org/ Astra Network Град Скопје The Global Fund EGAL Коалиција СЗПМЗ Коалиција хомофобија Комерцијална банка Министерство за здравство IPPF - IPPF European Network National partnerscratic Institute NDI Национален младински совет Општина Струмица Македoнска платфoрма прoтив сирoмаштијата Радио МОФ УНФПА Фондација отворено општество – Македонија (ФООМ) Center for Institutional Development - CIRa http://psihologija.com.mk/
Copyright 2013 - H.E.R.A. All rights reserved.