04.10.2018

Скопје – домаќин на најголемата ЛГБТИ конференција во регионот на Западен Балкан

Унапредување на правата на ЛГБТИ луѓето е целта за која ќе дискутираат стотици ЛГБТИ активисти, родители на ЛГБТИ млади, претставници на влади, пратеници и пратенички, експерти од Западен Балкан и Турција. Конференцијата ќе се одржи од 3 до 6 октомври во хотелот „Александар Палас“.

Образованието и правата на трансродовите лица ќе бидат во фокусот на дијалогот меѓу граѓанското општество и властите од регионот и Турција. Властите и активистите ќе изнаоѓаат решенија за инклузивно образование и безбедни училишта за ЛГБТИ младите, како и законски решенија за правно признавање на родот, односно можноста трансродово лице да ја промени ознаката за пол во матичната евиденција и на тој начин државата да го признае неговиот вистински род.

Конференцијата е организирана во соработка со Министерството за труд и социјална политика и Министерството за надворешни работи на Република Македонија. Во рамки на првиот ден е закажан министерски состанок на кој ќе присуствуваат делегации од владите на Косово, Црна Гора и Македонија.

Интерпартиската парламентарна група за ЛГБТИ права од Македонија е домаќин на пленарна сесија за улогата на парламентите во унапредување на правата на оваа заедница. На пленарната сесија ќе учествуваат Џули Вард, пратничка од Европскиот парламент, Наташа Шукич, пратеничка од Словенија, Гордана Комич, пратеничка од Србија и Маја Морачанин, пратеничка од Република Македонија и координаторка на интерпартиската група.

Во рамки на конференцијата ќе се одржи и затворен состанок меѓу родители и членови на семејства на ЛГБТИ млади од Македонија и Турција. Целосната програма е достапна на следниот линк.

Конференцијата е организирана од ЕРА. ЕРА е асоцијација која вклучува 58 ЛГБТИ организации од 9 земји во регионот на Западен Балкан и Турција. Годишната конференција на ЕРА во Македонија ја организираат Коалиција „Маргини“, ЛГБТИ Центарот за поддршка, ХЕРА – Асоцијација за здравствена едукација и истражување, Хелсиншкиот комитет за човекови права и Субверзивен фронт.

Лица за контакт:

Ирена Цветковиќ – irena.cvetkovik@gmail.com, 070591311
Билјана Гинова – biljana.ginova@mhc.org.mk, 071730881

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

This document has been produced with the financial assistance of the European Union. The content

of this report is the sole responsibility of ERA and its partners and can under no circumstances be regarded as reflecting the position of the European Union.

 

 

 

 

Публикации

Кампањи

Сервиси

Работа со Х.Е.Р.А.

ИСТРАЖУВАЊЕ: Освен Владата и родителите кажаа ДА за воведување сексуално образование во училиштата

Во јули 2019 година, ХЕРА – Асоцијација за здравствена едукација и истражување спроведе телефонско истражување за ставовите и мислењата на родителите за воведување наставни содржини за сексуално образование. Анкетата беше спроведена на примерок од 800 родители/старатели.

Повеќе »

„Задоволство и врски“ – SexEd 2.0

На второто издание на SexEd зборувавме за магијата на задоволството, разноликоста и филозофијата на врските – со себе и другите. Јавно отворивме многу скокотливи теми и скршивме цел куп табуа во само една вечер. SexEd 2.0 е едукативно и инспиративно патување за сите сетила, а сега во него можете да уживате и вие преку раскажувачките моќи на нашите говорници.

Повеќе »

Бесплатни услуги

ХЕРА нуди низа бесплатни, анонимни и доверливи сервиси од областа на сексуалното и репродуктивно здравје. ХИВ тестирање, гинеколошки и дерматовенеролошки прегледи, бесплатна правна помош, дистрибуција на кондоми и едукативни материјали, советување

Повеќе »

Отворени 2 работни позиции во ХЕРА

ХЕРА – Асоцијација за здравствена едукација и истражување за потребите на проектот „Отвораме можности“, поддржан од Европската Комисија во рамки на ИПА Програмата за граѓанско општество и медиуми 2016-2017, објавува конкурс за работен ангажман на 2 работни позиции за периодот декември 2019 – јули 2020: Координатор/–ка на проект 1.1 Опис на работната позиција, задачи и услови: Координаторката/-от ќе ги координира […]

Повеќе »

Партнери


Civica Mobilitas Opstina Centar European Delegation in Macedonia UN Women Groupe SOS CFSD Embassy of the United States Skopje, Macedonia Netherlands Embassy in Skopje, Macedonia Astra Network Град Скопје The Global Fund EGAL Коалиција СЗПМЗ Коалиција хомофобија Комерцијална банка Министерство за здравство IPPF - IPPF European Network National partnerscratic Institute NDI Национален младински совет Општина Струмица Македoнска платфoрма прoтив сирoмаштијата Радио МОФ УНФПА Фондација отворено општество – Македонија (ФООМ) http://psihologija.com.mk/
Copyright 2013 - HERA All rights reserved.