27.12.2018

SexEd 1.0

Табу темите нема сами да се срушат! Инспирирани од концептот на TED, а по повод 28 септември – Меѓународниот ден за безбеден и легален абортус, решивме да ги отвориме овие теми јавно и гласно, пред публика, со озвучување. Замисливме едукативно-инспиративен настан за сексуалноста и сексуалните права и го нарековме SexEd! Зошто? Зашто за да престанеме да се лажеме, прво треба да почнеме да зборуваме!

Во фокусот на првото издание ни се правото на избор и сеопфатното сексуално образование – локално и глобално – а на сцена имаме 7 говорнички и говорници со приказни што ежат и охрабруваат!

Еве како изгледаше првиот SexEd кај нас, а еве и како звучеше:

 

Даниела Драгичи – „Како останав бремена и по абортусот: Извадок од моето комунистичко минато во Романија“
Мирјана Најчевска –  „Наметнувањето бременост и раѓање е тортура“
Кетрин Форд – „Од 33 на 66 и зошто поминаа 55“
Нил Дата – „Како функционира ултраконзервативната контраофанзива?“
Дороти Бракен – „Сеопфатно сексуално образование: Што не ви кажуваат?“
Снежана Матовска – „Секое прашање заслужува одговор“
Виктор Дамјановски – „Прашањата што децата не ги поставуваат дома“

Се гледаме на SexEd 2.0!

 

Публикации

Кампањи

Сервиси

Работа со Х.Е.Р.А.

Кои се инвестициите и минималните стандарди за заштита од родово засновано и семејно насилство?

Родово заснованото и домашното насилство се меѓу најгорливите проблеми кај нас и дел од секојдневието на многу граѓанки и граѓани. Како потписничка на Истанбулската конвенција, нашата земја има обврска ефективно да се справи со оваа состојба; едно од клучните решенија е да обезбеди основни финансиски средства и стандарди за подобрување на достапноста кон специјализираните сервиси за жртвите на овие видови […]

Повеќе »

„Задоволство и врски“ – SexEd 2.0

На второто издание на SexEd зборувавме за магијата на задоволството, разноликоста и филозофијата на врските – со себе и другите. Јавно отворивме многу скокотливи теми и скршивме цел куп табуа во само една вечер. SexEd 2.0 е едукативно и инспиративно патување за сите сетила, а сега во него можете да уживате и вие преку раскажувачките моќи на нашите говорници.

Повеќе »

Бесплатни услуги

ХЕРА нуди низа бесплатни, анонимни и доверливи сервиси од областа на сексуалното и репродуктивно здравје. ХИВ тестирање, гинеколошки и дерматовенеролошки прегледи, бесплатна правна помош, дистрибуција на кондоми и едукативни материјали, советување

Повеќе »

„Нега Плус“ нуди можност за работен ангажман

„Нега Плус“ e социјално претпријатие кое нуди професионална грижа и нега на стари и изнемоштени лица во домашни услови, основано во рамки на ХЕРА – Асоцијација за здравствена едукација и истражување. За потребите на „Нега Плус“, објавуваме повик за ангажирање: две сертифицирани негувателки за нега и грижа на стари лица во домашни услови; две жени за одржување и помош во […]

Повеќе »

Партнери


Civica Mobilitas Opstina Centar European Delegation in Macedonia UN Women Groupe SOS CFSD Embassy of the United States Skopje, Macedonia Netherlands Embassy in Skopje, Macedonia Astra Network Град Скопје The Global Fund EGAL Коалиција СЗПМЗ Коалиција хомофобија Комерцијална банка Министерство за здравство IPPF - IPPF European Network National partnerscratic Institute NDI Национален младински совет Општина Струмица Македoнска платфoрма прoтив сирoмаштијата Радио МОФ УНФПА Фондација отворено општество – Македонија (ФООМ) http://psihologija.com.mk/
Copyright 2013 - HERA All rights reserved.