17.07.2017

Прва обука за ССО за млади од партнерски организации

Од 10ти до 13ти јули во Маврово се одржа првата обука за сеопфатно сексуално образование за млади од партнерски граѓански организации. Триесетина млади, од Центарот за  рурален развој „Бујрум“ – Куманово, Здружението „Родова перспектива“ – Струмица, Центарот за едукација и развој (ЦЕД) – Теарце, Едукативната хуманитарна организација (ЕХО) – Штип,  Центарот за оддржлив развој на заедницата Дебар, и млади кои се пријавија на отворениот повик, ги поминаа сите 7 компоненти на ССО. Водени од врсничките едукатори на ХЕРА, преку интерактивни предавања, младите имаа можност да добијат релевантни, актуелни и базирани на факти податоци за  род, ХИВ, сексуално преносливи инфекции, контрацепција, граѓански аспекти, задоволство, насилство, врски и односи и различност.

Во отсуство на сеопфатен пристап во формалното образование кој ќе им овозможи на младите да ги добиваат потребните информации за заштита на своето сексуално и репродуктивно здравје и права, целта е со овие обуки да придонесеме кон поголема информираност и развивање на вештини, ставови и вредности кои ќе им овозможат на младите да донесуваат информирани одлуки поврзани со нивната сексуалност и со нивното здравје.

Оваа обука беше овозможена преку финансиската поддршка од програмата Цивика Мобилитас и од МФПР (IPPF EN).

Публикации

Кампањи

Сервиси

Работа со Х.Е.Р.А.

Билтен за семејно планирање бр. 8

Годинава ја заокружуваме со осмото издание на Билтенот за семејно планирање, кое му го посветивме на платеното породилно отсуство како една од особено важните политики што имаат голем потенцијал да придонесат кон унапредување на здравјето на мајките и на новороденчињата. Низ интервјуа со активистки и универзитетски професорки ги согледуваме придобивките што ги носи породилното отсуство и суштинската разлика помеѓу породилното […]

Повеќе »

Отворен ден ХЕРАМлади

ХЕРАМлади организираат отворен ден за сите оние кои сакаат да им се придружат! Ако си активист, ако си млад од 17-21 година, ако сакаш да дознаеш повеќе за сексуално и репродуктивно здравје, ако сакаш и твоите врсници да знаат повеќе, придружи ни се на отворениот ден и дознај повеќе! Сакаш да го искористиш твоето време за нешто различно од досегашното […]

Повеќе »

Бесплатни услуги

ХЕРА нуди низа бесплатни, анонимни и доверливи сервиси од областа на сексуалното и репродуктивно здравје. ХИВ тестирање, гинеколошки и дерматовенеролошки прегледи, бесплатна правна помош, дистрибуција на кондоми и едукативни материјали, советување

Повеќе »

Повик за ангажирање консултант за спроведување обуки за мобилизација на ресурси со фокус на искористување на фондовите на Европската унија

ХЕРА – Асоцијација за здравствена едукација и истражување објавува повик за ангажирање консултант за спроведување обуки на тема Мобилизација на ресурси со фокус на искористување на фондовите на Европската унија. Ангажманот е во рамки на проектот „Осигурување на одговорна транзиција од финансиската поддршка од Глобалниот фонд кон одржливо финансирање со средства од националниот буџет на програмите за ХИВ превенција и […]

Повеќе »

Партнери


Civica Mobilitas Opstina Centar European Delegation in Macedonia Groupe SOS CFSD Embassy of the United States Skopje, Macedonia http://macedonia.nlembassy.org/ Astra Network Град Скопје The Global Fund EGAL Коалиција СЗПМЗ Коалиција хомофобија Комерцијална банка Министерство за здравство IPPF - IPPF European Network National partnerscratic Institute NDI Национален младински совет Општина Струмица Македoнска платфoрма прoтив сирoмаштијата Радио МОФ УНФПА Фондација отворено општество – Македонија (ФООМ) Center for Institutional Development - CIRa http://psihologija.com.mk/
Copyright 2013 - H.E.R.A. All rights reserved.