23.03.2018

(Продолжен) Повик за учество на обуки за застапување и развој на социјални претпријатија

Во рамки на проектот „Отвораме можности“, финансиран од Европската Унија, ХЕРА – Асоцијација за здравствена едукација и истражување, ќе спроведе две последователни обуки за застапување и развој на локални политики наменети за сите што сакаат да основаат социјално претпријатие.

Обуките ќе се одржат од 17 до 20 април 2018 година во Скопје, а за учество може да се пријават сите заинтересирани невладини организации, претпријатија и претприемач(к)и.

Обуките ќе им овозможат на учесниците да стекнат знаења и техники на застапување, како и да се запознаат со начинот на развивање локални политики во областа на социјалното претприемништво коешто претставува алатка за инклузија на Ром(к)ите и маргинализираните лица на пазарот на трудот.

Преку обуките се очекува да се развие неформална мрежа на невладини организации и социјални претприемачи кои ќе дадат мислење за развојот на социјалното претприемништво на ниво на Град Скопје, во форма на официјален документ за застапување.

Доколку сакате да учествувате во обуките, потребно е да го пополните прашалникот најдоцна до 3 април (вторник). Притоа, клучен предуслов за учество во обуките е задолжителното присуство и активно учество во текот на сите четири денови. Сите пријавени кандидати и кандидатки ќе бидат известени за резултатите најдоцна една недела по затворањето на повикот.

Обуките ќе ги спроведе експертското Здружение за креативен развој СЛАП од Република Хрватска, кое е партнерска организација во проектот „Отвораме можности.“

Публикации

Кампањи

Сервиси

Работа со Х.Е.Р.А.

Прирачник за сензибилизација на семејни лекари за СРЗ на лицата со попреченост

Прирачникот за сензибилизација на здравствените работници (семејните лекари) го изготвија д-р Катерина Станкова Нинова, д-р Зоран Стојановски и Весна Матевска со цел да ја подотворат вратата за исклучително спефицична тема – сексуалноста на лицата со попреченост.

Повеќе »

Отворен ден ХЕРАМлади

ХЕРАМлади организираат отворен ден за сите оние кои сакаат да им се придружат! Ако си активист, ако си млад од 17-21 година, ако сакаш да дознаеш повеќе за сексуално и репродуктивно здравје, ако сакаш и твоите врсници да знаат повеќе, придружи ни се на отворениот ден и дознај повеќе! Сакаш да го искористиш твоето време за нешто различно од досегашното […]

Повеќе »

Бесплатни услуги

ХЕРА нуди низа бесплатни, анонимни и доверливи сервиси од областа на сексуалното и репродуктивно здравје. ХИВ тестирање, гинеколошки и дерматовенеролошки прегледи, бесплатна правна помош, дистрибуција на кондоми и едукативни материјали, советување

Повеќе »

Барање за прибирање понуди за изработка и емитување на видеоспот

ХЕРА – Асоцијација за здравствена едукација и истражување, со поддршка од Амбасадата на Кралството Холандија во Република Македонија, го спроведува проектот „Собранието и локалната самоуправа во унапредувањето на правата на ЛГБТ луѓето“. Во рамки на овој проект се предвидени активности за зголемување на свеста на јавноста за намалување на дискриминацијата и насилството врз ЛГБТ лицата во Македонија преку реализација на […]

Повеќе »

Партнери


Civica Mobilitas Opstina Centar European Delegation in Macedonia UN Women Groupe SOS CFSD Embassy of the United States Skopje, Macedonia Netherlands Embassy in Skopje, Macedonia Astra Network Град Скопје The Global Fund EGAL Коалиција СЗПМЗ Коалиција хомофобија Комерцијална банка Министерство за здравство IPPF - IPPF European Network National partnerscratic Institute NDI Национален младински совет Општина Струмица Македoнска платфoрма прoтив сирoмаштијата Радио МОФ УНФПА Фондација отворено општество – Македонија (ФООМ) http://psihologija.com.mk/
Copyright 2013 - HERA All rights reserved.