05.03.2017

[Повторен повик] Повик за понуди: Консултант за спроведување на истражување на јавно мислење и изработка на комуникациска стратегија

ХЕРА – Асоцијација за здравствена едукација и истражување објавува конкурс за ангажирање на консултант за спроведување на Истражување на јавното мислење за организацијата и Подготовка на комуникациска стратегија.

Ангажманот е во рамките на проектот „Цивика Мобилитас институционален грант ЦМ-ИНС-03“.  Цивика Мобилитас е проект на Швајцарската агенција за соработка и развој (СДЦ), претставен од Швајцарската амбасада во Република Македонија, кој го спроведуваат НИРАС од Данска, Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС) и Шведскиот институт за јавна администрација (СИПУ).

Во рамки на проектот е предвидено спроведување на истражување на јавното мислење со цел испитување на перцепцијата на јавноста за организацијата и нејзината работа и подготовка на комуникациска стратегија на организацијата.

Повикот е отворен за физички и правни лица.

АНГАЖМАНОТ ОПФАЌА:

Цел и очекувани резултати:

 • Да се добие подобра слика за перцепцијата и влијанието на организацијата врз општата јавност
 • Да се изработи комуникациска стратегија за унапредување на јавната слика и комуникација на ХЕРА

ОЧЕКУВАНИ ПРОДУКТИ

 • Изработка на методологија и дизајн на истражувањето
 • Спроведување на истражување на репрезентативен примерок
 • Анализа и презентација на првични наоди од истражувањето пред организацијата
 • Подготовка на извештај за наодите од истражувањето
 • Фасилитирање на процесот на подготовка на комуникациска стратегија преку тридневна работна средба
 • Подготовка на комуникациска стратегија која ќе се темели на наодите од истражувањето на јавното мислење и перцепцијата за организацијата и на работната средба

 

ВРЕМЕНСКА РАМКА:

Ангажманот е очекувано да трае 25 консултантски денови, за периодот април – јуни 2017 година во траење од 20 консултантски денови (за истражувањето) и септември – ноември 2017  во траење од 5 консултантски денови (за комуникациската стратегија)

ПРОФИЛ И КВАЛИФИКАЦИИ НА КОНСУЛТАНТОТ:

Бараме лице/тим/правно лице чија главна одговорност ќе биде:

 1. Спроведување на истражување на јавното мислење и перцепцијата кај општата јавност за ХЕРА и за работата на ХЕРА и
 2. Подготовка на комуникациска стратегија на организацијата

Консултантот треба да има знаење и искуство за и во спроведувањето на овој тип на активности за што треба да приложи соодветни  докази.

Консултантот/тимот од консултанти/физичкото лице(а) номинирано(и) од правното лице треба да ги исполнува(ат) следните услови:

 • Истражувач со 5 годишно искуство како методолог и како главен истражувач во спроведување на истражувања на јавното мислење, за што ќе треба да достави и доказ/портфолио
 • Комуниколог со 5 годишно искуство во фасилитирањето и подготвувањето на комуникациска стратегија, преферирано да има искуство и со организации од граѓанскиот сектор
 • Во својата биографија да посочи/ат на искуства во работа со граѓанскиот сектор во РМ и познавање на човековите права, сексуалното и репродуктивно здравје и права, правата и потребите на лицата од маргинализираните групи
 • Доколку аплицира тим на истражувачи и консултанти, да се наведат улогите на тим лидерот и на останатите членови на истражувачкиот тим
 • Способности за планирање и организација
 • Течно говорење и пишување на македонскиот и англискиот јазик
 • Насоченост кон навремено исполнување на зададените задачи
 • Државјанство на Република Македонија

 

АПЛИКАЦИЈА:

На повикот може да се пријават физички или правни лица, како индивидуи и/или како тим.

Заинтересираните лица, најдоцна до 10 април 2017 (крај на ден) потребно е да достават:

 • предлог методологија и алатки за спроведување на истражувањето
 • предлог на акционен план (по активности и денови) за спроведување на истражувањето
 • предлог на акционен план (по активности и денови) за изработка на комуникациската стратегија
 • предлог буџет според акциониот план
 • професионална биографија со вклучени референци на секој од консултантите
 • портфолио/листа на клиенти/организации за кои се спроведени истиот/сличниот тип на активности

Документите со назнака Повик за консултант за истражување на јавно мислење и изработка на комуникациска стратегија може да ги доставите на следниот начин:

Електронски, на  следната електронска адреса: konkurs@hera.org.mk

По пошта, на адреса: Х.Е.Р.А. ул. Дебарца 56/1-4, Скопје, со назнака (Повик за консултант за истражување на јавно мислење)

Лицата коишто аплицирале ќе бидат известени за резултатите од повикот, по електронски пат, најдоцна 15 дена по избор на консултант.

 

Публикации

Кампањи

Сервиси

Работа со Х.Е.Р.А.

Анализа и предлог-модалитети: здравствената заштита за репродуктивното здравје во Македонија

Жените во Македонија, особено оние од социјално ранливите групи, се соочуваат со различен вид на бариери во обидот да се снабдат со услуги за репродуктивното здравје. Лошото репродуктивно здравје е причина за една третина од глобалното оптоварување со болест кај жените во репродуктивна возраст и една петтина од сите причини за глобалното оптоварување од болести кај општата популација.

Повеќе »

Чук, чук, извинете што пречам на часот, ССО кога ќе имаме?

Изминува уште една година без сеопфатно сексуално образование (ССО) во училиштата. Па, преку низа предновогодишни честитки испратени од Амстердам, Скопје, Естонија, Тирана и Данска, младите му порачаа на Министерството за образование и наука што сакаат да им донесе во новата 2019-та!

Повеќе »

Бесплатни услуги

ХЕРА нуди низа бесплатни, анонимни и доверливи сервиси од областа на сексуалното и репродуктивно здравје. ХИВ тестирање, гинеколошки и дерматовенеролошки прегледи, бесплатна правна помош, дистрибуција на кондоми и едукативни материјали, советување

Повеќе »

Конкурс за ангажирање на финансиски/-ка асистент/-ка

Во рамките на проектот „Отвораме можности” поддржан од Европската Комисија во рамки на ИПА Програмата за граѓанско општество и медиуми 2016-2017, ХЕРА објавува конкурс за ангажирање на финансиски/-ка асистент/–ка во Скопје, за период јуни-декември 2019 година, со можност за продолжување.

Повеќе »

Партнери


Civica Mobilitas Opstina Centar European Delegation in Macedonia UN Women Groupe SOS CFSD Embassy of the United States Skopje, Macedonia Netherlands Embassy in Skopje, Macedonia Astra Network Град Скопје The Global Fund EGAL Коалиција СЗПМЗ Коалиција хомофобија Комерцијална банка Министерство за здравство IPPF - IPPF European Network National partnerscratic Institute NDI Национален младински совет Општина Струмица Македoнска платфoрма прoтив сирoмаштијата Радио МОФ УНФПА Фондација отворено општество – Македонија (ФООМ) http://psihologija.com.mk/
Copyright 2013 - HERA All rights reserved.