10.05.2019

Конкурс за практикант/ка во ХЕРА

Од крајот на 2016 година ХЕРА започна со нова програма за практиканти, која им е достапна на младите. Можноста да се биде практикант/ка во ХЕРА отвори нови насоки за развој на младите кои можат да градат искуство преку вклучување во секојдневните активности на организацијата.

Младите кои се заинтересирани да станат практиканти во ХЕРА треба да:

 • се на возраст од 18 до 25 години,
 • имаат најмалку една година волонтерско или активистичко искуство во формално или неформално здружение на граѓани,
 • координирале или воделе одредена активност како волонтери или активисти во последните 2 години,
 • имаат одлично познавање на македонскиот и англискиот јазик,
 • имаат изградени вештини за логистика,
 • имаат изградени вештини за информатичка технологија (Word, Excel, PowerPoint, WordPress, социјални медиуми) и
 • се исполнителни.

Предност ќе имаат младите кои поминале:

 • обука од областа на сексуалното и репродуктивно здравје и човековите права и
 • модул на сеопфатно сексуално образование (ССО).

Практикантот/ката ќе биде одговорен/на да асистира и да стекнува искуство и знаења во спроведувањето на активности кои се однесуваат на младинската програма во ХЕРА. Практикантот/ката ќе волонтира на активности со цел зголемување на учеството на волонтерите во промоција на сексуалното и репродуктивното здравје и права и на ССО, како и зголемување на нивната вклученост како едукатори за ССО. Практикантот/ката ќе подготвува редовни извештаи за спроведената работа пред координаторот на младинската програма.

Предвиденото време за волонтирање на практикантот/ката  е секој работен ден од 08.30/9.30 до 12.30/13.30 или 12.30/13.30 – 16.30/17.30 часот. Вкупниот број на часови за волонтирање во неделата е 20 часа. Практикантот/ката добива нето месечен надоместок за трошоци за храна и превоз во износ од 4.654,00 денари.

Заинтересираните треба да испратат:

 • кратка биографија во која ќе ги наведат активностите што ги имаат спроведено како волонтери или активисти, и обуките кои ги поминале,
 • индивидуална препорака од одговорно лице во здружението каде што го оствариле претходното волонтерско искуство, и
 • мотивациско писмо.

Ве молиме да наведете и телефон и е-пошта за контакт.

Документите со назнака/предмет на пораката Конкурс за практикант треба да се достават на konkurs@hera.org.mk најдоцна до 17 мај (петок).

Сите кандидати кои ќе влезат во потесниот избор, ќе бидат повикани на разговор. Сите кандидати ќе бидат известени за резултатите од Конкурсот, по електронски пат, во рок од 8 дена по затворањето на конкурсот.

 

 

Публикации

Кампањи

Сервиси

Работа со Х.Е.Р.А.

Анализа и предлог-модалитети: здравствената заштита за репродуктивното здравје во Македонија

Жените во Македонија, особено оние од социјално ранливите групи, се соочуваат со различен вид на бариери во обидот да се снабдат со услуги за репродуктивното здравје. Лошото репродуктивно здравје е причина за една третина од глобалното оптоварување со болест кај жените во репродуктивна возраст и една петтина од сите причини за глобалното оптоварување од болести кај општата популација.

Повеќе »

Чук, чук, извинете што пречам на часот, ССО кога ќе имаме?

Изминува уште една година без сеопфатно сексуално образование (ССО) во училиштата. Па, преку низа предновогодишни честитки испратени од Амстердам, Скопје, Естонија, Тирана и Данска, младите му порачаа на Министерството за образование и наука што сакаат да им донесе во новата 2019-та!

Повеќе »

Бесплатни услуги

ХЕРА нуди низа бесплатни, анонимни и доверливи сервиси од областа на сексуалното и репродуктивно здравје. ХИВ тестирање, гинеколошки и дерматовенеролошки прегледи, бесплатна правна помош, дистрибуција на кондоми и едукативни материјали, советување

Повеќе »

Конкурс за ангажирање на финансиски/-ка асистент/-ка

Во рамките на проектот „Отвораме можности” поддржан од Европската Комисија во рамки на ИПА Програмата за граѓанско општество и медиуми 2016-2017, ХЕРА објавува конкурс за ангажирање на финансиски/-ка асистент/–ка во Скопје, за период јуни-декември 2019 година, со можност за продолжување.

Повеќе »

Партнери


Civica Mobilitas Opstina Centar European Delegation in Macedonia UN Women Groupe SOS CFSD Embassy of the United States Skopje, Macedonia Netherlands Embassy in Skopje, Macedonia Astra Network Град Скопје The Global Fund EGAL Коалиција СЗПМЗ Коалиција хомофобија Комерцијална банка Министерство за здравство IPPF - IPPF European Network National partnerscratic Institute NDI Национален младински совет Општина Струмица Македoнска платфoрма прoтив сирoмаштијата Радио МОФ УНФПА Фондација отворено општество – Македонија (ФООМ) http://psihologija.com.mk/
Copyright 2013 - HERA All rights reserved.