30.05.2017

КОНКУРС за практикант во ХЕРА

На крајот од 2016 година ХЕРА започна со нова програма за практиканти, која им е достапна на младите. Можноста да се биде практикант во ХЕРА отвори нови насоки во кои младите можат да се развиваат и да градат искуство преку  вклучување во секојдневните активности на организацијата.

Младите кои се заинтересирани да станат практикант во ХЕРА треба да ги исполнуваат следните квалификации:

 • Возраст од 18 – 25 години
 • Има најмалку една година волонтерско или активистичко искуство во формално или неформално здружение на граѓани
 • Во последните 2 години координирале или воделе одредена активност како волонтери или активисти
 • Одлично познавање на македонски и англиски јазик
 • Изградени вештини за логистика
 • Изградени вештини за информатичка технологија (Word, Excel, PowerPoint, WordPress, социјални медиуми)
 • Насоченост кон навремено исполнување на зададените задачи

Предност ќе имаат младите кои :

 • Има поминато обука од областа на сексуалното и репродуктивно здравје и човековите права
 • Поминале модул на сеопфатно сексуално образование

 

Практикантот/ката ќе биде одговорен/на да асистира и да стекнува искуство и знаења во имплементација на активности кои се однесуваат на младинската програма во ХЕРА. Практикантот/ката ќе волонтира на активности со цел зголемување на учеството на волонтерите во промоција на СРЗП и ССО како и зголемување на инволвираноста на волонтерите како едукатори за ССО. Практикантот/ката ќе подготвува редовни извештаи за спроведената работа пред координаторот на младинската програма.

Предвиденото време за волонтирање на практикантот/ката  е секој работен ден од 08:30/9:30 до 12:30/13:30 или 12:30/13:30 – 16:30/17:30 часот. Вкупниот број на часови за волонтирање во неделата е 20 часа. Практикантот/ката добива нето месечен надоместок за трошоци за храна и превоз во износ од 4.654,00 денари.

Заинтересираните волонтери најдоцна до 11 јуни да испратат:

 • кратка биографија во која ќе се наведат активностите кои ги имплементирале како волонтери или активисти, како и обуките кои ги поминале
 • пополнет документ со име „Апликација за практикант во ХЕРА“, која може да ја најдете на овој линк
 • индивидуална препорака од одговорно лице во здружението каде се остварило претходното волонтерско искуство

Сите кандидати кои ќе влезат во потесниот избор ќе бидат повикани на разговор. Ве молиме наведете телефон за контакт и e–mail адреса.

Сите кандидати ќе бидат известени за резултатите од Конкурсот, по електронски пат, во рок од 8 дена по затворање на конкурсот.

Документите со назнака/предмет на пораката Конкурс за практикант можете да ги доставите по електронска пошта: konkurs@hera.org.mk

Публикации

Кампањи

Сервиси

Работа со Х.Е.Р.А.

Кои се инвестициите и минималните стандарди за заштита од родово засновано и семејно насилство?

Родово заснованото и домашното насилство се меѓу најгорливите проблеми кај нас и дел од секојдневието на многу граѓанки и граѓани. Како потписничка на Истанбулската конвенција, нашата земја има обврска ефективно да се справи со оваа состојба; едно од клучните решенија е да обезбеди основни финансиски средства и стандарди за подобрување на достапноста кон специјализираните сервиси за жртвите на овие видови […]

Повеќе »

„Задоволство и врски“ – SexEd 2.0

На второто издание на SexEd зборувавме за магијата на задоволството, разноликоста и филозофијата на врските – со себе и другите. Јавно отворивме многу скокотливи теми и скршивме цел куп табуа во само една вечер. SexEd 2.0 е едукативно и инспиративно патување за сите сетила, а сега во него можете да уживате и вие преку раскажувачките моќи на нашите говорници.

Повеќе »

Бесплатни услуги

ХЕРА нуди низа бесплатни, анонимни и доверливи сервиси од областа на сексуалното и репродуктивно здравје. ХИВ тестирање, гинеколошки и дерматовенеролошки прегледи, бесплатна правна помош, дистрибуција на кондоми и едукативни материјали, советување

Повеќе »

„Нега Плус“ нуди можност за работен ангажман

„Нега Плус“ e социјално претпријатие кое нуди професионална грижа и нега на стари и изнемоштени лица во домашни услови, основано во рамки на ХЕРА – Асоцијација за здравствена едукација и истражување. За потребите на „Нега Плус“, објавуваме повик за ангажирање: две сертифицирани негувателки за нега и грижа на стари лица во домашни услови; две жени за одржување и помош во […]

Повеќе »

Партнери


Civica Mobilitas Opstina Centar European Delegation in Macedonia UN Women Groupe SOS CFSD Embassy of the United States Skopje, Macedonia Netherlands Embassy in Skopje, Macedonia Astra Network Град Скопје The Global Fund EGAL Коалиција СЗПМЗ Коалиција хомофобија Комерцијална банка Министерство за здравство IPPF - IPPF European Network National partnerscratic Institute NDI Национален младински совет Општина Струмица Македoнска платфoрма прoтив сирoмаштијата Радио МОФ УНФПА Фондација отворено општество – Македонија (ФООМ) http://psihologija.com.mk/
Copyright 2013 - HERA All rights reserved.