Весна Илиевска Утевска

Проектна координаторка 

vesna.ilievska@hera.org.mk

Весна Илиевска Утевска, родена во Скопје, дипломира на Институтот за класични студии при Филозофскиот факултет во Скопје.

Во граѓанскиот сектор има координирано проекти на тема од животната средина и зачувување на природните ресурси, особено од заканите од инфраструктурни проекти. Водела програми за едукација од областа на екологијата и одржливиот начин на живот, како и неформално образование за млади. Има пасија за природа, јазици,  феминизам, личен развој, пронаоѓање на заедничката нишка помеѓу сите различности. Се залага за еднаквост, солидарност и рамноправност меѓу сите луѓе без поделби на каква било основа, како и за поддршка на маргинализираните групи во општеството.

Верува дека јогата и практикувањето свесност може да доведат до спознавање на единството помеѓу сè што постои и дека таквата свесност природно води кон рамноправност и продлабочување на човековите права, како и кон грижа за планетата и сè што постои на неа. Водена од таквите идеи, таа е сертифициран инструктор по јога и држи часови по јога и медитација. Има искуство и како преведувач и наставник по грчки јазик.

Од 2018 година работи во ХЕРА како проектна координаторка одговорна за сервисот за теренско и стационарно доброволно советување и тестирање за ХИВ.

Публикации

Публикации

Кампањи

Сервиси

Работа со Х.Е.Р.А.

ХИВ: Колку прашања, толку одговори

Во рамки на Европската недела на ХИВ, која се одржа од 23 до 30 ноември 2018 година под мотото „Тестирај. Лекувај. Превенирај“,  ХЕРА ја подготви и брошурата „Прашања и одговори за ХИВ“ која ги дава одговорите на најчестите прашања поврзани со ХИВ.

Повеќе »

Чук, чук, извинете што пречам на часот, ССО кога ќе имаме?

Изминува уште една година без сеопфатно сексуално образование (ССО) во училиштата. Па, преку низа предновогодишни честитки испратени од Амстердам, Скопје, Естонија, Тирана и Данска, младите му порачаа на Министерството за образование и наука што сакаат да им донесе во новата 2019-та!

Повеќе »

Бесплатни услуги

ХЕРА нуди низа бесплатни, анонимни и доверливи сервиси од областа на сексуалното и репродуктивно здравје. ХИВ тестирање, гинеколошки и дерматовенеролошки прегледи, бесплатна правна помош, дистрибуција на кондоми и едукативни материјали, советување

Повеќе »

Барање за прибирање понуди за изработка и дизајн на официјалната веб-страница на ХЕРА

ХЕРА – Асоцијација за здравствена едукација и истражување отвора повик за прибирање понуди за изработка и дизајн на тријазична веб-страница којашто ќе биде официјалната веб-страница на самата организација, како и за обезбедување домен и хостинг на веб-страницата во период од три години по нејзиното започнување со работа.

Повеќе »

Партнери


Civica Mobilitas Opstina Centar European Delegation in Macedonia UN Women Groupe SOS CFSD Embassy of the United States Skopje, Macedonia Netherlands Embassy in Skopje, Macedonia Astra Network Град Скопје The Global Fund EGAL Коалиција СЗПМЗ Коалиција хомофобија Комерцијална банка Министерство за здравство IPPF - IPPF European Network National partnerscratic Institute NDI Национален младински совет Општина Струмица Македoнска платфoрма прoтив сирoмаштијата Радио МОФ УНФПА Фондација отворено општество – Македонија (ФООМ) http://psihologija.com.mk/
Copyright 2013 - HERA All rights reserved.