22.05.2017

Tрибина за Превенција на малолетнички бракови и малолетничка бременост

Со цел подигнување на јавната свест кај населението од заедниците најмногу засегнато од овој проблем, ХЕРА  со поддршка на УНИЦЕФ организираат низа трибини во локалните заедници на тема Превенција на малолетнички бракови и малолетничка бременост

Целта на трибините е да се да се подигне свеста на родителите и децата на возраст од 12-18 години за важноста на образованието и за негативните ефекти на малолетничките бракови и малолетничката бременост. 

Предвидено е да се организираат 4 трибини на следните локации- Шуто Оризари, Штип, Кочани и Гостивар. Првата од трибините, која се одржа во општина Шуто Оризари, предизвика голем интерес кај заедницата, и на неа присуствуваа 46 лица.

Заедно со заедницата, родителите, децата на возраст помеѓу 12-18 години, со вклученост на претставници од невладините организации и институциите од областа на здравството, образованието и социјалата ќе работиме здружено во насока на поголема едукација и информираност, а со тоа и кон намалување на бројот на малолетнички бракови.

На трибините свои излагања ќе имаат претставник од кај Народен правобранител, Ромски здравствени медијатор, претставници од локална самоуправа, претставници од локалните здравствени институции, претставници на психо-педагошката служба од локалната заедница, како и лица кои работат во самите заедници.

Публикации

Кампањи

Сервиси

Работа со Х.Е.Р.А.

Кои се инвестициите и минималните стандарди за заштита од родово засновано и семејно насилство?

Родово заснованото и домашното насилство се меѓу најгорливите проблеми кај нас и дел од секојдневието на многу граѓанки и граѓани. Како потписничка на Истанбулската конвенција, нашата земја има обврска ефективно да се справи со оваа состојба; едно од клучните решенија е да обезбеди основни финансиски средства и стандарди за подобрување на достапноста кон специјализираните сервиси за жртвите на овие видови […]

Повеќе »

„Задоволство и врски“ – SexEd 2.0

На второто издание на SexEd зборувавме за магијата на задоволството, разноликоста и филозофијата на врските – со себе и другите. Јавно отворивме многу скокотливи теми и скршивме цел куп табуа во само една вечер. SexEd 2.0 е едукативно и инспиративно патување за сите сетила, а сега во него можете да уживате и вие преку раскажувачките моќи на нашите говорници.

Повеќе »

Бесплатни услуги

ХЕРА нуди низа бесплатни, анонимни и доверливи сервиси од областа на сексуалното и репродуктивно здравје. ХИВ тестирање, гинеколошки и дерматовенеролошки прегледи, бесплатна правна помош, дистрибуција на кондоми и едукативни материјали, советување

Повеќе »

„Нега Плус“ нуди можност за работен ангажман

„Нега Плус“ e социјално претпријатие кое нуди професионална грижа и нега на стари и изнемоштени лица во домашни услови, основано во рамки на ХЕРА – Асоцијација за здравствена едукација и истражување. За потребите на „Нега Плус“, објавуваме повик за ангажирање: две сертифицирани негувателки за нега и грижа на стари лица во домашни услови; две жени за одржување и помош во […]

Повеќе »

Партнери


Civica Mobilitas Opstina Centar European Delegation in Macedonia UN Women Groupe SOS CFSD Embassy of the United States Skopje, Macedonia Netherlands Embassy in Skopje, Macedonia Astra Network Град Скопје The Global Fund EGAL Коалиција СЗПМЗ Коалиција хомофобија Комерцијална банка Министерство за здравство IPPF - IPPF European Network National partnerscratic Institute NDI Национален младински совет Општина Струмица Македoнска платфoрма прoтив сирoмаштијата Радио МОФ УНФПА Фондација отворено општество – Македонија (ФООМ) http://psihologija.com.mk/
Copyright 2013 - HERA All rights reserved.