23.07.2019

Стандарди и процедури за работа на Кризен центар за жртви на сексуално насилство

Од непосакувано „додворување“ и шеги со сексуална конотација до силување, кое може да го врши непознат, цела група, познато лице или член на семејството, сексуалното насилство е често застапен вид на злоупотреба и дел од проблематичната реалност на многу жени и девојчиња во светот и кај нас.

Еден од клучните начини за борба против оваа глобална епидемија е обезбедување силни механизми на заштита и поддршка на жртвите на сексуалното насилство на локално ниво.
Тоа најефикасно се прави преку добро организирано и одржливо функционирање на т.н. кризни центри.

Кризниот центар за сексуално насилство треба да ги промовира и застапува потребите и интересите на жените и девојките кои се соочуваат со сексуално насилство, преку обезбедување локална и специјализирана услуга, чија крајна цел е елиминирање на сексуалното насилство и последиците од сексуално насилство.

Во Кризниот центар за жртви на сексуално насилство се обезбедува специјализирана услуга која вклучува кризно и долготрајно специјализирано советување, психо-социјална поддршка и третман, застапување на жртви на сексуално насилство, особено жени и девојки од сите возрасти кои доживеале каква било форма на сексуално насилство.

Со цел подобро запознавање, препознавање, превенирање и санирање на сексуалното насилство во нашата држава, во сите негови појави, ја изработивме оваа важна публикација која дава преглед на стандардите и процедурите за постапување во Кризен центар за жртви на сексуално насилство, како и програма за психо-социјално советување.

За пристап и преземање на целата публикација, кликнете тука.

______________________________________________________________________________________________________________

Овој публикација е подготвена во рамките на проектот „Техничка помош на Владата и на организациите на граѓанското општество за решавање на недостатоците во обезбедувањето услуги и усогласување со минималните стандарди утврдени со Конвенцијата на Советот на Европа за спречување и борба против насилството врз жените и семејно насилство“, имплементиран од ХЕРА, во рамки на Регионалната програма на ЕУ – UN Women „Спречување на насилството врз жените во Западен Балкан и Турција: Имплементирање на норми – промена на ставови“.

Публикации

Кампањи

Сервиси

Работа со Х.Е.Р.А.

Стандарди и процедури за работа на Кризен центар за жртви на сексуално насилство

Од непосакувано „додворување“ и шеги со сексуална конотација до силување, кое може да го врши непознат, цела група, познато лице или член на семејството, сексуалното насилство е често застапен вид на злоупотреба и дел од проблематичната реалност на многу жени и девојчиња во светот и кај нас.

Повеќе »

„Задоволство и врски“ – SexEd 2.0

На второто издание на SexEd зборувавме за магијата на задоволството, разноликоста и филозофијата на врските – со себе и другите. Јавно отворивме многу скокотливи теми и скршивме цел куп табуа во само една вечер. SexEd 2.0 е едукативно и инспиративно патување за сите сетила, а сега во него можете да уживате и вие преку раскажувачките моќи на нашите говорници.

Повеќе »

Бесплатни услуги

ХЕРА нуди низа бесплатни, анонимни и доверливи сервиси од областа на сексуалното и репродуктивно здравје. ХИВ тестирање, гинеколошки и дерматовенеролошки прегледи, бесплатна правна помош, дистрибуција на кондоми и едукативни материјали, советување

Повеќе »

Барање за прибирање понуди за видео продукција

ХЕРА – Асоцијација за здравствена едукација и истражување објавува барање за прибирање понуди од физички лица, консултантски куќи, здруженија на граѓани или фондации регистрирани согласно Законот за здруженијата на граѓани и фондации, за видео продукција – изготвување и испорака на едно промотивно видео и кратка верзија од видео спотот.

Повеќе »

Партнери


Civica Mobilitas Opstina Centar European Delegation in Macedonia UN Women Groupe SOS CFSD Embassy of the United States Skopje, Macedonia Netherlands Embassy in Skopje, Macedonia Astra Network Град Скопје The Global Fund EGAL Коалиција СЗПМЗ Коалиција хомофобија Комерцијална банка Министерство за здравство IPPF - IPPF European Network National partnerscratic Institute NDI Национален младински совет Општина Струмица Македoнска платфoрма прoтив сирoмаштијата Радио МОФ УНФПА Фондација отворено општество – Македонија (ФООМ) http://psihologija.com.mk/
Copyright 2013 - HERA All rights reserved.