26.10.2016

ССО функционира!

onepager-color

ССО, што?

 • ССО е сеопфатно сексуално образование.
 • ССО е континуиран процес на стекнување на знаења, развивање на вештини, ставови и вредности за идентитетот, врските и интимноста како и за сексуалноста воопшто.
 • ССО го пренесува целосниот систем на вредности кои ќе им овозможат на децата и на младите да ги практикуваат своите сексуални и репродуктивни права и да донесуваат одлуки поврзани со нивната сексуалност и со нивното здравје.
 • ССО не се однесува само на биолошките аспекти на сексуалноста, на превенцијата од болестите и од бременоста.
 • ССО учи за когнитивниот, емоционалниот, социјалниот и физичкиот аспект на сексуалноста.
 • ССО ги вклучува и сите културолошки, психо-социјални и емоционални аспекти на сексуалноста, односно задоволството и сексуалната различност како основа за една здрава и толерантна млада личност.
 • ССО треба да им биде достапно на сите, но и да се прилагоди и да се структурира според возраста и степенот на развој кај децата и младите.
 • ССО промовира родова рамноправност, се базира на човековите права и ги препознава различностите.
 • Компоненти на ССО се: род, сексуално и репродуктивно здравје, граѓански аспекти, задоволство, врски и односи, насилство и различност.

 

Што ќе ни ССО?

 • ССО постепено ги подготвува и оспособува децата и младите луѓе со информации, вештини и позитивни вредности за да ја разберат и да уживаат во својата сексуалност, да имаат безбедни и задоволувачки односи и да преземат одговорност за сопственото, како и на другите луѓе, сексуално  здравје и благосостојба.
 • ССО придонесува кон тоа младите да направат избор кој ќе го подобри квалитетот на нивните животи, но и цели кон подобро и праведно општество.
 • ССО информира за видовите и употребата на контрацепција и предонесува за зголемување на употребата на контрацепцијата и на кондомот кај сексуално активните адолесценти.
 • ССО води кон унапредување на нивното сексуално и репродуктивно здравје, здравјето воопшто, како и поодговорно сексуално однесување понатаму во животот.
 • ССО придонесува за зголемување на способноста за носење на информирани одлуки и намалување на предрасудите.
 • ССО води кон развивање на позитивни ставови и вредности.
 • ССО во својот развој ги вклучува младите, родителите, наставниците, граѓанскиот сектор и експертите со различни профили од областа на природните, општествените и хуманистичките науки.

 

ССО во РМ

 • ССО е препознаено од институциите во РМ.
 • ССО е препорачано во следниве национални документи:
 • Национална стратегија за сексуално и репродуктивно здравје (2010-2016)
 • Национална стратегија за безбедно мајчинство, 2010-2015
 • Националната стратегија за ХИВ/СИДА, 2012-2016
 • Препораките на Рамката за сеопфатно сексуално образование од 2010
 • Заклучоците на Комисијата за еднакви можности за пилотирање на сексуално образование и евалуација на предметот животни вештини од 2009 и 2011 година
 • Националната стратегија за млади на Република Македонија, 2005-2015
 • Националната стратегија за млади на Република Македонија, 2016-2025
 • Препораки кон Република Македонија од Комитетот на ОН за економски, социјални и културни права од 2016 година.

 

Публикации

Кампањи

Сервиси

Работа со Х.Е.Р.А.

Прирачник за сензибилизација на семејни лекари за СРЗ на лицата со попреченост

Прирачникот за сензибилизација на здравствените работници (семејните лекари) го изготвија д-р Катерина Станкова Нинова, д-р Зоран Стојановски и Весна Матевска со цел да ја подотворат вратата за исклучително спефицична тема – сексуалноста на лицата со попреченост.

Повеќе »

Отворен ден ХЕРАМлади

ХЕРАМлади организираат отворен ден за сите оние кои сакаат да им се придружат! Ако си активист, ако си млад од 17-21 година, ако сакаш да дознаеш повеќе за сексуално и репродуктивно здравје, ако сакаш и твоите врсници да знаат повеќе, придружи ни се на отворениот ден и дознај повеќе! Сакаш да го искористиш твоето време за нешто различно од досегашното […]

Повеќе »

Бесплатни услуги

ХЕРА нуди низа бесплатни, анонимни и доверливи сервиси од областа на сексуалното и репродуктивно здравје. ХИВ тестирање, гинеколошки и дерматовенеролошки прегледи, бесплатна правна помош, дистрибуција на кондоми и едукативни материјали, советување

Повеќе »

Барање за прибирање понуди за изработка и емитување на видеоспот

ХЕРА – Асоцијација за здравствена едукација и истражување, со поддршка од Амбасадата на Кралството Холандија во Република Македонија, го спроведува проектот „Собранието и локалната самоуправа во унапредувањето на правата на ЛГБТ луѓето“. Во рамки на овој проект се предвидени активности за зголемување на свеста на јавноста за намалување на дискриминацијата и насилството врз ЛГБТ лицата во Македонија преку реализација на […]

Повеќе »

Партнери


Civica Mobilitas Opstina Centar European Delegation in Macedonia UN Women Groupe SOS CFSD Embassy of the United States Skopje, Macedonia Netherlands Embassy in Skopje, Macedonia Astra Network Град Скопје The Global Fund EGAL Коалиција СЗПМЗ Коалиција хомофобија Комерцијална банка Министерство за здравство IPPF - IPPF European Network National partnerscratic Institute NDI Национален младински совет Општина Струмица Македoнска платфoрма прoтив сирoмаштијата Радио МОФ УНФПА Фондација отворено општество – Македонија (ФООМ) http://psihologija.com.mk/
Copyright 2013 - HERA All rights reserved.