19.10.2016

Reagim i Platformës për HIV pas deklaratës së ministrit Todorov

Reagim i Platformës për HIV

Ministër Todorov me argumente, e jo me etiketa, përgjigjuni si do ta kompensoni buxhetin e shkurtuar për HIV

Shkup, 19 tetor 2016

Si platformë prej 15 organizatave qytetare dhe shoqatave të pacientëve të cilët përfshijnë 15.000 shfrytëzues në nivel vjetor, nuk mund të kuptojmë pse ministri i Shëndetësisë Nikolla Todorovo në vend të përgjigjeve konkrete, shërbehet vetëm me etiketa me të cilat dëshiron të na delegjitimojë.

Argumentet tona shumë herë i shpallëm në opinion, dhe drejtpërdrejt ia përcollëm përfaqësuesve të Ministrisë së Shëndetësisë. Gjatë kësaj, kërkesat për buxhetin e domosdoshëm për HIV bazohen vetëm në argumente, të cilat vijnë nga llogari dhe analiza të cilat nuk janë tona, dhe prapa tyre qëndron pikërisht Ministria e Shëndetësisë:

Kumtesë me rastin e protestës së Platformës për HIV (06.10.2016)

Reagim ndaj kumtesës së Ministrisë së Shëndetësisë (07.10.2016)

Lajmërim për opinionin pas performansës protestuese para Ministrisë së Shëndetësisë (18.10.2016)

Prandaj,  nga ministri Todorov, edhe një herë, kërkojmë përgjigje në pyetjet që vijojnë:

  • Cili është shkaku që i injoroni analizat dhe përllogaritjet parapa të cilave qëndron Ministria e Shëndetësisë dhe Banka Botërore, të cilat tregojnë se me këtë buxhet të shkurtuar do të ketë epidemi të HIV?
  • Sqaroni, si me buxhet prej 27 milionë denarë do t’i kompensoni fondet nga mbështetja ndërkombëtare e cila përfundon në qershor 2017?
  • Nëse nuk planifikoni të bëni furnizim me ilaçe në vitin 2017, sqaroni si do ta pengoni të paraqitet mungesë e ilaçeve në fund të vitit zë ardhshëm dhe gjysmën e parë të vitit 2018, derisa nuk e zbatoni tenderin e ri për terapi në vitin 2018?

Si bartës i funksionit publik, pa përjashtim, keni obligim me llogaridhënie, me përgjegjësi dhe me argumente t’i arsyetoni të gjitha vendimet tuaja të cilat e prekin shëndetin dhe jetën e qytetarëve.

Kur flasim për argumente mendojmë për faktet, numrat, analizat, llogaritjet, studimet nga ekspertë relevantë dhe institucione me kredibilitet.

Ministër Todorov, në emër të vërtetës keni virtyt dhe në debat publik t’i shihni në sy pacientët dhe më të prekurit dhe t’i arsyetoni argumentet tuaja.

Publikime

Fushata

Shërbimet

Puna me H.E.R.A.

Bashkohu me ne! HERARinore

  Nëse dëshiron të mësosh më shumë rreth edukatës seksuale gjithëpërfshirëse, të bëhesh vullnetar dhe edukator, të flasësh për tema tabu, të kontribosh për të gjithë të rinjtë, të ndryshosh rrethanat, atëherë je në vendin e duhur! A dëshiron ta shfrytëzosh kohën tënde për diçka më ndryshe nga aktivitetet e tua të përditëshme? A dëshiron të takosh njerëz të ri, […]

Më tepër »

Shërbime falas

HERA ofron një varg shërbimesh pa pagesë, anonime dhe të besueshme nga fusha e shëndetit seksual dhe riprodhues – HIV testimi, kontrolle gjinekologjike dhe dermatologjike, ndihmë juridike pa pagesë, distribuim të prezervativëve dhe materialeve edukative, këshillime.

Më tepër »

KONKURS për praktikant në HERA

Në fund të vitit 2016 HERA filloi me programin e ri për praktikantë, që është i hapur për të rinjtë. Mundësia që të jesh praktikant te HERA hap drejtime të reja, ku të rinjtë mund të zhvillohen dhe të ndërtojnë përvojë përmes inkuadrimit në aktivitetet e përditshme të organizatës. Të rinjtë të cilët janë të interesuar të jenë praktikant në […]

Më tepër »

Partnerët


Civica Mobilitas Opstina Centar European Delegation in Macedonia UN Women Groupe SOS CFSD Embassy of the United States Skopje, Macedonia Netherlands Embassy in Skopje, Macedonia Astra Network Град Скопје The Global Fund EGAL Коалиција СЗПМЗ Коалиција хомофобија Комерцијална банка Министерство за здравство IPPF - IPPF European Network National partnerscratic Institute NDI Национален младински совет Општина Струмица Македoнска платфoрма прoтив сирoмаштијата Радио МОФ УНФПА Фондација отворено општество – Македонија (ФООМ) http://psihologija.com.mk/
Copyright 2013 - HERA All rights reserved.