Марија Ангеловски

Социјална претприемачка

marija.angelovski@hera.org.mk


Марија Ангеловски е родена и живее во Скопје. За време на студирањето, волонтира во ХЕРА Млади каде што е дел од голем број семинари и обуки поврзани со сексуалното и репродуктивното здравје и сексуалните права. Во овој период го остварува првиот контакт со невладиниот сектор каде што е активна до 2013 година.

По завршување на Економскиот факултет при Универзитетот „Свети Кирил и Методиј“ на отсекот по надворешна трговија, се вработува во мултинационална групација во бизнис-секторот. Професионалниот развој го започнува на работната позиција административен и финансиски асистент, а во периодот од 2013 до 2017 работи на позицијата финансиски аналитичар.

Од март 2018 работи во ХЕРА како социјална претприемачка на „Нега плус“ и на ИПА-проектот „Отвораме можности“.

Главен мотив за повторно активирање во невладиниот сектор е нејзината желба да влијае и создава позитивни промени во општеството, а социјалното претприемништво го гледа како еден од начините да се комбинираат оваа желба и стручните квалификации.

Публикации

Публикации

Кампањи

Сервиси

Работа со Х.Е.Р.А.

Анализа и предлог-модалитети: здравствената заштита за репродуктивното здравје во Македонија

Жените во Македонија, особено оние од социјално ранливите групи, се соочуваат со различен вид на бариери во обидот да се снабдат со услуги за репродуктивното здравје. Лошото репродуктивно здравје е причина за една третина од глобалното оптоварување со болест кај жените во репродуктивна возраст и една петтина од сите причини за глобалното оптоварување од болести кај општата популација.

Повеќе »

Чук, чук, извинете што пречам на часот, ССО кога ќе имаме?

Изминува уште една година без сеопфатно сексуално образование (ССО) во училиштата. Па, преку низа предновогодишни честитки испратени од Амстердам, Скопје, Естонија, Тирана и Данска, младите му порачаа на Министерството за образование и наука што сакаат да им донесе во новата 2019-та!

Повеќе »

Бесплатни услуги

ХЕРА нуди низа бесплатни, анонимни и доверливи сервиси од областа на сексуалното и репродуктивно здравје. ХИВ тестирање, гинеколошки и дерматовенеролошки прегледи, бесплатна правна помош, дистрибуција на кондоми и едукативни материјали, советување

Повеќе »

Конкурс за ангажирање на финансиски/-ка асистент/-ка

Во рамките на проектот „Отвораме можности” поддржан од Европската Комисија во рамки на ИПА Програмата за граѓанско општество и медиуми 2016-2017, ХЕРА објавува конкурс за ангажирање на финансиски/-ка асистент/–ка во Скопје, за период јуни-декември 2019 година, со можност за продолжување.

Повеќе »

Партнери


Civica Mobilitas Opstina Centar European Delegation in Macedonia UN Women Groupe SOS CFSD Embassy of the United States Skopje, Macedonia Netherlands Embassy in Skopje, Macedonia Astra Network Град Скопје The Global Fund EGAL Коалиција СЗПМЗ Коалиција хомофобија Комерцијална банка Министерство за здравство IPPF - IPPF European Network National partnerscratic Institute NDI Национален младински совет Општина Струмица Македoнска платфoрма прoтив сирoмаштијата Радио МОФ УНФПА Фондација отворено општество – Македонија (ФООМ) http://psihologija.com.mk/
Copyright 2013 - HERA All rights reserved.