01.03.2018

Одржана Регионална консултативна средба за одржливост на сервисите за ХИВ и туберкулоза

На 26 и 27 февруари 2018 година во Скопје се одржа консултативна средба на делегати од девет земји-членки на Регионалниот координативен механизам за Југоисточна Европа. Целта на средбата беше заеднички да се разгледаат приоритетите на регионално ниво во однос на обезбедување одржливост на националните програми за превенција од ХИВ и туберкулоза.

Регионалната средба ја отвори Аида Куртовиќ, претседавачка на Управниот одбор на Глобалниот фонд за борба против СИДА, маларија и туберкулоза (ГФ) која зборуваше за неопходната соработка на земјите во регионот, за размена на искуства и за механизми за државно финансирање на превентивни сервиси за ХИВ и туберкулоза.

Министерот за здравство на Република Македонија г. Венко Филипче нагласи дека за Владата на Република Македонија е приоритетно обезбедувањето на одржливост и одговорна транзиција на сервисите за ХИВ во првите 6 месеци по завршувањето на финансирањето од Глобалниот фонд:

„Ние веруваме дека преку механизмот на државно финансирање, особено финансирање на заедницата и граѓанскиот сектор како и дополнителни инвестиции во третман, дијагностика, грижа и поддршка, ќе се одржи ниската преваленца на ХИВ и туберкулоза во земјата. Отворени сме за соработка со другите министерства за здравство од регионот со цел заеднички да дојдеме до подобри решенија“.

Тој најави и дека македонската влада ќе биде домаќин на состанокот на Одборот на Глобалниот фонд кој ќе се одржи на 9 и 10 мај годинава.

Христијан Јанкулоски, претставник на Платформата за ХИВ зборуваше за системските решенија за државно финансирање на превентивните сервиси за ХИВ и туберкулоза спроведени од невладини организации за клучни популации.

Во период во кој владите на земјите-членки се соочени со предизвикот да обезбедат одржлив одговор кон ХИВ и туберкулоза, неопходно е да се развие заедничка регионална агенда со конкретни чекори за застапување со цел обезбедување универзален и одржлив пристап до сервиси за ХИВ и туберкулоза за клучните популации.  

Публикации

Кампањи

Сервиси

Работа со Х.Е.Р.А.

Прирачник за постапување на здравствените работници во процесот на заштита на децата од злоупотреба и занемарување

Улогата на здравствениот систем во заштитата на децата од злоупотреба и занемарување има особено значење со оглед на задачите и улогата на здравствените работници во превенцијата, откривањето, дијагностицирањето и третманот на сите облици на злоупотреба и занемарување на децата. Нивната улога е суштествена и во докажувањето и форензичката евалуација на злоупотребата и занемарувањето. Заштитата од злоупотреба и занемарување на децата е комплексен процес […]

Повеќе »

Отворен ден ХЕРАМлади

ХЕРАМлади организираат отворен ден за сите оние кои сакаат да им се придружат! Ако си активист, ако си млад од 17-21 година, ако сакаш да дознаеш повеќе за сексуално и репродуктивно здравје, ако сакаш и твоите врсници да знаат повеќе, придружи ни се на отворениот ден и дознај повеќе! Сакаш да го искористиш твоето време за нешто различно од досегашното […]

Повеќе »

Бесплатни услуги

ХЕРА нуди низа бесплатни, анонимни и доверливи сервиси од областа на сексуалното и репродуктивно здравје. ХИВ тестирање, гинеколошки и дерматовенеролошки прегледи, бесплатна правна помош, дистрибуција на кондоми и едукативни материјали, советување

Повеќе »

Барање за прибирање понуди за изработка и емитување на видеоспот

ХЕРА – Асоцијација за здравствена едукација и истражување, со поддршка од Амбасадата на Кралството Холандија во Република Македонија, го спроведува проектот „Собранието и локалната самоуправа во унапредувањето на правата на ЛГБТ луѓето“. Во рамки на овој проект се предвидени активности за зголемување на свеста на јавноста за намалување на дискриминацијата и насилството врз ЛГБТ лицата во Македонија преку реализација на […]

Повеќе »

Партнери


Civica Mobilitas Opstina Centar European Delegation in Macedonia UN Women Groupe SOS CFSD Embassy of the United States Skopje, Macedonia Netherlands Embassy in Skopje, Macedonia Astra Network Град Скопје The Global Fund EGAL Коалиција СЗПМЗ Коалиција хомофобија Комерцијална банка Министерство за здравство IPPF - IPPF European Network National partnerscratic Institute NDI Национален младински совет Општина Струмица Македoнска платфoрма прoтив сирoмаштијата Радио МОФ УНФПА Фондација отворено општество – Македонија (ФООМ) http://psihologija.com.mk/
Copyright 2013 - HERA All rights reserved.