11.06.2018

Конкурс за практикант/ка во ХЕРА

Во 2016 година ХЕРА започна со нова програма за практикант(к)и со цел да им даде можност на младите да се развиваат и да градат искуство така што ќе станат дел од нејзините секојдневни активности.

Доколку сакаш да бидеш практикант/ка во ХЕРА, треба:

 •  да имаш помеѓу 18 и 25 години
 • да имаш најмалку една година волонтерско или активистичко искуство во формално или
  неформално здружение на граѓани
 • во последниве две години да имаш координирано или водено одредена активност како волонтер/ка
  или активист/ка
 • одлично да ги познаваш македонскиот и англискиот јазик
 • да имаш изградени вештини за логистика
 • да имаш изградени вештини за информатичка технологија (Word, Excel, PowerPoint, WordPress,
  социјални медиуми)
 • навремено да ги исполнуваш зададените задачи

Предност ќе имаат оние кандидат(к)и кои завршиле:
– обука од областа на сексуалното и репродуктивното здравје (СРЗ) и човековите права и
– модул на сеопфатно сексуално образование (ССО)

Избраниот/та практикант/ка ќе помага во спроведувањето на активностите поврзани со младинската програма на ХЕРА и така ќе стекнува соодветно искуство и знаење. Практикантот/ката ќе волонтира на активности со цел зголемување на учеството на младите од младинската група на ХЕРА во промоција на СРЗ и ССО, како и на нивната вклученост како едукатори за ССО.

Практикантот/ката ќе подготвува редовни извештаи за спроведената работа пред координаторката на младинската програма. Предвиденото време за волонтирање на практикантот/ката е секој работен ден од 08.30/9.30 до 12.30/13.30 или од 12.30/13.30 до 16.30/17.30 часот. Вкупниот број на часови за волонтирање во неделата изнесува 20 часа. Практикантот/ката добива нето месечен надоместок за трошоци за храна и
превоз во износ од 4.654,00 денари.

Доколку сакаш да станеш дел од ХЕРА, испрати ни:

 1. кратка биографија во која ќе ги наведеш и активностите кои си ги спровел/а како волонтер/ка или активист/ка, како и обуките што ги имаш поминато,
 2. пополнета апликација за практикант/ка во ХЕРА и
 3. индивидуална препорака од одговорно лице во здружението каде што го стекна претходното волонтерско искуство.

Документите со назнака/предмет на пораката Конкурс за практикант/ка испрати ги на konkurs@hera.org.mk најдоцна до 20 јуни (среда).

Сите кандидат(к)и кои ќе влезат во потесниот избор, ќе бидат повикани на разговор. Те молиме наведи и телефон и e–адреса за контакт. Сите кандидат(к)и ќе бидат известени за резултатите по електронски пат во рок од 8 дена по затворање на конкурсот.

Публикации

Кампањи

Сервиси

Работа со Х.Е.Р.А.

Кои се инвестициите и минималните стандарди за заштита од родово засновано и семејно насилство?

Родово заснованото и домашното насилство се меѓу најгорливите проблеми кај нас и дел од секојдневието на многу граѓанки и граѓани. Како потписничка на Истанбулската конвенција, нашата земја има обврска ефективно да се справи со оваа состојба; едно од клучните решенија е да обезбеди основни финансиски средства и стандарди за подобрување на достапноста кон специјализираните сервиси за жртвите на овие видови […]

Повеќе »

„Задоволство и врски“ – SexEd 2.0

На второто издание на SexEd зборувавме за магијата на задоволството, разноликоста и филозофијата на врските – со себе и другите. Јавно отворивме многу скокотливи теми и скршивме цел куп табуа во само една вечер. SexEd 2.0 е едукативно и инспиративно патување за сите сетила, а сега во него можете да уживате и вие преку раскажувачките моќи на нашите говорници.

Повеќе »

Бесплатни услуги

ХЕРА нуди низа бесплатни, анонимни и доверливи сервиси од областа на сексуалното и репродуктивно здравје. ХИВ тестирање, гинеколошки и дерматовенеролошки прегледи, бесплатна правна помош, дистрибуција на кондоми и едукативни материјали, советување

Повеќе »

„Нега Плус“ нуди можност за работен ангажман

„Нега Плус“ e социјално претпријатие кое нуди професионална грижа и нега на стари и изнемоштени лица во домашни услови, основано во рамки на ХЕРА – Асоцијација за здравствена едукација и истражување. За потребите на „Нега Плус“, објавуваме повик за ангажирање: две сертифицирани негувателки за нега и грижа на стари лица во домашни услови; две жени за одржување и помош во […]

Повеќе »

Партнери


Civica Mobilitas Opstina Centar European Delegation in Macedonia UN Women Groupe SOS CFSD Embassy of the United States Skopje, Macedonia Netherlands Embassy in Skopje, Macedonia Astra Network Град Скопје The Global Fund EGAL Коалиција СЗПМЗ Коалиција хомофобија Комерцијална банка Министерство за здравство IPPF - IPPF European Network National partnerscratic Institute NDI Национален младински совет Општина Струмица Македoнска платфoрма прoтив сирoмаштијата Радио МОФ УНФПА Фондација отворено општество – Македонија (ФООМ) http://psihologija.com.mk/
Copyright 2013 - HERA All rights reserved.