07.06.2019

Кои се придобивките од новиот закон за абортус?

Со неодамна усвоениот Закон за прекинување на бременоста значително се унапредува репродуктивната слобода во земјава: жената повторно може слободно да одлучува дали и кога ќе основа семејство и колку деца ќе има. 

Почнувајќи од бришењето на административните бариери кои го отежнуваа или значително го оневозможуваа пристапот до абортус како здравствена услуга, па до воведувањето на медикаментозниот абортус, оваа брошура ги објаснува придобивките што ги носи новото законско решение со чие доследно спроведување ќе се обезбеди безбеден и слободен репродуктивен живот за жените, мажите и семејствата кај нас.

Дополнително, брошурата нуди и препораки за медиумите и новинарите коишто веруваме дека ќе придонесат кон посоодветно известување за прашања поврзани со пристапот до абортус.

Брошурата е достапна на македонски јазик на овој линк.

Публикации

Кампањи

Сервиси

Работа со Х.Е.Р.А.

Стандарди и процедури за работа на Кризен центар за жртви на сексуално насилство

Од непосакувано „додворување“ и шеги со сексуална конотација до силување, кое може да го врши непознат, цела група, познато лице или член на семејството, сексуалното насилство е често застапен вид на злоупотреба и дел од проблематичната реалност на многу жени и девојчиња во светот и кај нас.

Повеќе »

„Задоволство и врски“ – SexEd 2.0

На второто издание на SexEd зборувавме за магијата на задоволството, разноликоста и филозофијата на врските – со себе и другите. Јавно отворивме многу скокотливи теми и скршивме цел куп табуа во само една вечер. SexEd 2.0 е едукативно и инспиративно патување за сите сетила, а сега во него можете да уживате и вие преку раскажувачките моќи на нашите говорници.

Повеќе »

Бесплатни услуги

ХЕРА нуди низа бесплатни, анонимни и доверливи сервиси од областа на сексуалното и репродуктивно здравје. ХИВ тестирање, гинеколошки и дерматовенеролошки прегледи, бесплатна правна помош, дистрибуција на кондоми и едукативни материјали, советување

Повеќе »

Партнери


Civica Mobilitas Opstina Centar European Delegation in Macedonia UN Women Groupe SOS CFSD Embassy of the United States Skopje, Macedonia Netherlands Embassy in Skopje, Macedonia Astra Network Град Скопје The Global Fund EGAL Коалиција СЗПМЗ Коалиција хомофобија Комерцијална банка Министерство за здравство IPPF - IPPF European Network National partnerscratic Institute NDI Национален младински совет Општина Струмица Македoнска платфoрма прoтив сирoмаштијата Радио МОФ УНФПА Фондација отворено општество – Македонија (ФООМ) http://psihologija.com.mk/
Copyright 2013 - HERA All rights reserved.