Јована Ананиевска

Програмска раководителка

jovana.ananievska@hera.org.mk

Јована Ананиевска е активистка, феминистка, едукаторка, сај-фај фан, шеќерен адикт и магистер по европско и меѓународно право.

Присутна е во полето на човековите права со фокус на маргинализираните заедници уште од својата адолесценција. Нејзините први искуства како активист се посветени на заштитата од дискриминација низ призма на унапредување на пристапот до услуги на лицата со попреченост, на што и ја посветува и својата магистерска теза. Најголем дел од своето работно искуство по магистрирањето го поминува во полето на сексуалните права со фокус на ЛГБТ, како и на унапредувањето на сексуалното и репродуктивно здравје на младите со фокус на сеопфатното сексуално образование.

Во последните 4 години дел од својот активизам го насочува и во полето на дигиталната безбедност, за што и станува меѓународен едукатор чиј фокус се маргинализирани заедници и нивното право на приватност.

Во ХЕРА работи од 2015 година и е координатор на програмските подрачја сексуални права и ЛГБТ, млади и сеопфатно сексуално образование.

Публикации

Публикации

Кампањи

Сервиси

Работа со Х.Е.Р.А.

Карта со оцена од заедницата #6

Картата со оцена од заедницата претставува истражување за состојбите на здравствената заштита и правата на Ромките од Шуто Оризари поврзани со услугите за планирање на родителство, услугите во текот на бременоста и по породувањето.

Повеќе »

Отворен ден ХЕРАМлади

ХЕРАМлади организираат отворен ден за сите оние кои сакаат да им се придружат! Ако си активист, ако си млад од 17-21 година, ако сакаш да дознаеш повеќе за сексуално и репродуктивно здравје, ако сакаш и твоите врсници да знаат повеќе, придружи ни се на отворениот ден и дознај повеќе! Сакаш да го искористиш твоето време за нешто различно од досегашното […]

Повеќе »

Бесплатни услуги

ХЕРА нуди низа бесплатни, анонимни и доверливи сервиси од областа на сексуалното и репродуктивно здравје. ХИВ тестирање, гинеколошки и дерматовенеролошки прегледи, бесплатна правна помош, дистрибуција на кондоми и едукативни материјали, советување

Повеќе »

Барање за прибирање понуди за изработка и дизајн на двојазична веб-страница

Во рамки на проектот „Зголемување на националните капацитети за креирање и имплементирање на политики за сексуално и репродуктивно здравје на принцип на човекови права, вклучително во хуманитарни и кризни состојби“ што ХЕРА – Асоцијација за здравствена едукација и истражување го спроведува со поддршка од УНФПА, предвидени се средства за изработка и дизајн на двојазична веб-страница за Минималниот основен пакет на […]

Повеќе »

Партнери


Civica Mobilitas Opstina Centar European Delegation in Macedonia Groupe SOS CFSD Embassy of the United States Skopje, Macedonia Netherlands Embassy in Skopje, Macedonia Astra Network Град Скопје The Global Fund EGAL Коалиција СЗПМЗ Коалиција хомофобија Комерцијална банка Министерство за здравство IPPF - IPPF European Network National partnerscratic Institute NDI Национален младински совет Општина Струмица Македoнска платфoрма прoтив сирoмаштијата Радио МОФ УНФПА Фондација отворено општество – Македонија (ФООМ) http://psihologija.com.mk/
Copyright 2013 - HERA All rights reserved.