Драгана Дрндаревска

Драгана Дрндаревска

Драгана Дрндаревска

Драгана Дрндаревска е правничка, феминистка и активистка за правата на маргинализираните заедници. Во 2009 година има дипломирано на правни студии, по што продолжува на мастер студии од областа на меѓународното право. Во фокус на нејзината работа се човековите права, заштитата од дискриминација и здравствените права на маргинализираните заедници (ЛГБТИ, сексуални работници, корисници на дроги и лица кои живеат со ХИВ).

Работната кариера ја има започнато во Националниот совет за родова рамноправност- СОЖМ. Во 2016/17 година Драгана беше дел од Извршната канцеларија на ХЕРА каде работеше на унапредување на заштитата од дискриминација на ЛГБТИ заедницата. Од 2013 година, Драгана е дел од тимот на Коалиција „Сексуални и здравствени права на маргинализирани заедници“.

Од мај 2017 е членка на Управниот одбор на ХЕРА.