21.05.2018

Годишен извештај за 2017 година

Пред вас е годишниот извештај на ХЕРА за 2017 година. Оваа година ќе ја запомниме како година на значајна промена на политичката сцена во државата. Институциите ги подотворија вратите, неизвесноста и исчекувањето им отстапија место на очекувањата дека по политичката криза работите ќе тргнат кон подобро, а ветувањата ќе се исполнат. Наместо во протести, граѓанските организации конечно почнаа да се вклучуваат во процесите на одлучување, но и натаму остануваат гласни и критички настроени кон новата власт, која допрва треба да ја оправда довербата на граѓаните и граѓанките.

Сексуалното и репродуктивното здравје се повторно на агендата за застапување кон владините институции: мултисекторска група во Министерството за здравство (ќе) работи на измени на рестриктивниот закон за прекинување на бременоста, а првата неформална пратеничка група на Балканот (ќе) ги унапредува и штити правата на ЛГБТИ заедницата заедно со повеќе граѓански организации. За само една година, бројот на млади кои ја поминаа целосната програма од нашето неформално сеопфатно сексуално образование се зголеми за 30 %, а над 6.600 клиенти ги користеа нашите услуги за сексуално и репродуктивно здравје и родово базирано насилство.

Ова се само неколку од нештата што ја одбележија 2017 година. Целосниот извештај е достапен на македонски и англиски јазик.

Публикации

Кампањи

Сервиси

Работа со Х.Е.Р.А.

Прирачник за постапување на здравствените работници во процесот на заштита на децата од злоупотреба и занемарување

Улогата на здравствениот систем во заштитата на децата од злоупотреба и занемарување има особено значење со оглед на задачите и улогата на здравствените работници во превенцијата, откривањето, дијагностицирањето и третманот на сите облици на злоупотреба и занемарување на децата. Нивната улога е суштествена и во докажувањето и форензичката евалуација на злоупотребата и занемарувањето. Заштитата од злоупотреба и занемарување на децата е комплексен процес […]

Повеќе »

Отворен ден ХЕРАМлади

ХЕРАМлади организираат отворен ден за сите оние кои сакаат да им се придружат! Ако си активист, ако си млад од 17-21 година, ако сакаш да дознаеш повеќе за сексуално и репродуктивно здравје, ако сакаш и твоите врсници да знаат повеќе, придружи ни се на отворениот ден и дознај повеќе! Сакаш да го искористиш твоето време за нешто различно од досегашното […]

Повеќе »

Бесплатни услуги

ХЕРА нуди низа бесплатни, анонимни и доверливи сервиси од областа на сексуалното и репродуктивно здравје. ХИВ тестирање, гинеколошки и дерматовенеролошки прегледи, бесплатна правна помош, дистрибуција на кондоми и едукативни материјали, советување

Повеќе »

Барање за прибирање понуди за изработка и емитување на видеоспот

ХЕРА – Асоцијација за здравствена едукација и истражување, со поддршка од Амбасадата на Кралството Холандија во Република Македонија, го спроведува проектот „Собранието и локалната самоуправа во унапредувањето на правата на ЛГБТ луѓето“. Во рамки на овој проект се предвидени активности за зголемување на свеста на јавноста за намалување на дискриминацијата и насилството врз ЛГБТ лицата во Македонија преку реализација на […]

Повеќе »

Партнери


Civica Mobilitas Opstina Centar European Delegation in Macedonia UN Women Groupe SOS CFSD Embassy of the United States Skopje, Macedonia Netherlands Embassy in Skopje, Macedonia Astra Network Град Скопје The Global Fund EGAL Коалиција СЗПМЗ Коалиција хомофобија Комерцијална банка Министерство за здравство IPPF - IPPF European Network National partnerscratic Institute NDI Национален младински совет Општина Струмица Македoнска платфoрма прoтив сирoмаштијата Радио МОФ УНФПА Фондација отворено општество – Македонија (ФООМ) http://psihologija.com.mk/
Copyright 2013 - HERA All rights reserved.