07.09.2018

Годишна конференција на ERA: Повик за волонтер(к)и

ERA – LGBTI Equal Rights Association за Западен Балкан и Турција во соработка со своите организации-членки од Македонија, годинава ќе ја одржи својата регионална годишна конференција “Against All Odds We Claim the Future” во Скопје, Македонија од 3 до 6 октомври. 

Потребни ни се 20 волонтер(к)и од Македонија кои би сакале да ни се приклучат во текот на конференциската недела и да го споделат со нас ова прекрасно искуство. Потребна ни е помош во некои логистички аспекти од конференцијата, коишто веруваме ќе го направат искуството незаборавно како за регионалните, така и за македонските ЛГБТИ заедници.

Волонтерите ќе треба да придонесат во дел од активностите по неколку часа на ден, а дополнително ќе можат да присуствуваат на сите работилници и на другите настани во рамки на конференцијата.  Конференцијата е со разновидна агенда и динамичен карактер, па веруваме дека ќе можете да запознаете многу нови луѓе, да научите нови работи и да уживате во ова специјално и уникатно искуство.

Доколку имате слободно време кое би сакале да го поминете со нас, имате ентузијазам за ЛГБТИ правата, сакате да учите нови работи поврзани со оваа тема и сакате да запознаете нови пријатели, поканети сте да ни се придружите!


Волонтер(к)ите треба: 

  • Да се слободни на 2, 3, 4, 5, 6 и 7 октомври (не мора да бидат достапни во текот на сите наведени денови, организацискиот одбор ќе направи соодветен распоред согласно можностите на сите волонтер(к)и);
  • Да бидат запознаени и поддржувачки настроени кон ЛГБТИ заедницата и движењето;
  • Да се однесуваат со почит спрема различноста на другите волонтер(к)и или учеснички/-ци без разлика на нивната сексуална ориентација, родов идентитет и изразување, возраст, етникум, религиозни убедувања, способности итн.;
  • Да придонесат кон мирољубива и позитивна средина во која сите ќе се чувствуваат добредојдени и прифатени;
  • Да бидат ентузијастични и да придонесат за успешно спроведување на активностите;
  • Да знаат да комуницираат на англиски јазик (којшто е официјалниот јазик на конференцијата)

Повикот е отворен за сите на возраст од 18 до 25 години. Конференцијата го покрива учеството на сите работилници, активности, настани. Конференцијата не покрива дополнителни трошоци (сместување, патни и други трошоци освен горенаведените).

Доколку сте заинтересирани да ни се приклучите, најдоцна до 15 септември (сабота) пријавете се со кратко писмо за мотивација на elena.petrovska@hera.org.mk; повеќе информации можеме да ви дадеме и на 075 207 187.

Публикации

Кампањи

Сервиси

Работа со Х.Е.Р.А.

Анализа и предлог-модалитети: здравствената заштита за репродуктивното здравје во Македонија

Жените во Македонија, особено оние од социјално ранливите групи, се соочуваат со различен вид на бариери во обидот да се снабдат со услуги за репродуктивното здравје. Лошото репродуктивно здравје е причина за една третина од глобалното оптоварување со болест кај жените во репродуктивна возраст и една петтина од сите причини за глобалното оптоварување од болести кај општата популација.

Повеќе »

Чук, чук, извинете што пречам на часот, ССО кога ќе имаме?

Изминува уште една година без сеопфатно сексуално образование (ССО) во училиштата. Па, преку низа предновогодишни честитки испратени од Амстердам, Скопје, Естонија, Тирана и Данска, младите му порачаа на Министерството за образование и наука што сакаат да им донесе во новата 2019-та!

Повеќе »

Бесплатни услуги

ХЕРА нуди низа бесплатни, анонимни и доверливи сервиси од областа на сексуалното и репродуктивно здравје. ХИВ тестирање, гинеколошки и дерматовенеролошки прегледи, бесплатна правна помош, дистрибуција на кондоми и едукативни материјали, советување

Повеќе »

Конкурс за ангажирање локален консултант за активности на НКМ за одржливост

Целта на ангажманот е спроведување oбуки и работилници за да се обучат невладините организации кои спроведуваат превентивни сервиси за ХИВ во пишувањето проектни апликации за дополнителни финансии од дополнителни донатори за одржливост на активностите.

Повеќе »

Партнери


Civica Mobilitas Opstina Centar European Delegation in Macedonia UN Women Groupe SOS CFSD Embassy of the United States Skopje, Macedonia Netherlands Embassy in Skopje, Macedonia Astra Network Град Скопје The Global Fund EGAL Коалиција СЗПМЗ Коалиција хомофобија Комерцијална банка Министерство за здравство IPPF - IPPF European Network National partnerscratic Institute NDI Национален младински совет Општина Струмица Македoнска платфoрма прoтив сирoмаштијата Радио МОФ УНФПА Фондација отворено општество – Македонија (ФООМ) http://psihologija.com.mk/
Copyright 2013 - HERA All rights reserved.