Елена Петровска

Прoектна координаторка

elena.petrovska@hera.org.mk

 

Елена Петровска станува дел од тимот на ХЕРА на почетокот од 2018 година како проектна координаторка на проект за унапредување на правата на ЛГБТИ луѓето.  Родена е во Битола, но не се идентификува со географски одредници и не љуби граници и пасоши.

Како магистерка по туризмологија, уште од самите почетоци на кариерата креира широк пристап кон економскиот развој, имајќи ги во преден план економското зајакнување на жените и вработувањето на младите и ранливите категории. Нејзиниот академски развој го продолжува на студии во Словенија, каде што моментално ги завршува вторите постдипломски студии од областа на дизајнот на услуги, sharing economy и experience economy. Покрај тоа, преку различни ангажмани во Љубљана се здобива и со знаења за социјалното претприемништво и социјалната економија и активно се вклучува во активизмот за човековите права.

Во нејзиниот фокус се  ЛГБТИ активизмот,  феминизмот, женските права. Во оваа област делува уште од 2013 година како членка на лезбејско-феминистичката активистичка група „ЛезФем“ од Скопје, а во 2016 година станува менаџерка на шелтер-центарот „Сигурна куќа“ за заштита на ЛГБТИ лица, жртви на насилство при Хелсиншкиот комитет за човекови права – ЛГБТИ Центар за поддршка.

Публикации

Публикации

Кампањи

Сервиси

Работа со Х.Е.Р.А.

ИСТРАЖУВАЊЕ: Освен Владата и родителите кажаа ДА за воведување сексуално образование во училиштата

Во јули 2019 година, ХЕРА – Асоцијација за здравствена едукација и истражување спроведе телефонско истражување за ставовите и мислењата на родителите за воведување наставни содржини за сексуално образование. Анкетата беше спроведена на примерок од 800 родители/старатели.

Повеќе »

„Задоволство и врски“ – SexEd 2.0

На второто издание на SexEd зборувавме за магијата на задоволството, разноликоста и филозофијата на врските – со себе и другите. Јавно отворивме многу скокотливи теми и скршивме цел куп табуа во само една вечер. SexEd 2.0 е едукативно и инспиративно патување за сите сетила, а сега во него можете да уживате и вие преку раскажувачките моќи на нашите говорници.

Повеќе »

Бесплатни услуги

ХЕРА нуди низа бесплатни, анонимни и доверливи сервиси од областа на сексуалното и репродуктивно здравје. ХИВ тестирање, гинеколошки и дерматовенеролошки прегледи, бесплатна правна помош, дистрибуција на кондоми и едукативни материјали, советување

Повеќе »

Отворени 2 работни позиции во ХЕРА

ХЕРА – Асоцијација за здравствена едукација и истражување за потребите на проектот „Отвораме можности“, поддржан од Европската Комисија во рамки на ИПА Програмата за граѓанско општество и медиуми 2016-2017, објавува конкурс за работен ангажман на 2 работни позиции за периодот декември 2019 – јули 2020: Координатор/–ка на проект 1.1 Опис на работната позиција, задачи и услови: Координаторката/-от ќе ги координира […]

Повеќе »

Партнери


Civica Mobilitas Opstina Centar European Delegation in Macedonia UN Women Groupe SOS CFSD Embassy of the United States Skopje, Macedonia Netherlands Embassy in Skopje, Macedonia Astra Network Град Скопје The Global Fund EGAL Коалиција СЗПМЗ Коалиција хомофобија Комерцијална банка Министерство за здравство IPPF - IPPF European Network National partnerscratic Institute NDI Национален младински совет Општина Струмица Македoнска платфoрма прoтив сирoмаштијата Радио МОФ УНФПА Фондација отворено општество – Македонија (ФООМ) http://psihologija.com.mk/
Copyright 2013 - HERA All rights reserved.