17.12.2018

Сексуалното образование во Европа и Централна Азија: Република Македонија

Сексуалното образование, кое во идеални услови би требало да биде колку сеопфатно толку и соодветно на возраста и развојот, е суштински фактор за заштитата на здравјето и добросостојбата на децата и младите луѓе и за поддршката во нивниот сексуален и севкупен развој.

Процената на состојбите со сексуалното образование во Европа и Централна Азија беше главната цел извештајот подготвен од Сојузниот центар за здравствена едукација на Германија (БЗгА) во тесна соработка со Европската мрежа на Меѓународната федерација за планирано родителство (МФПР ЕН).

 

Спроведена кон крајот на 2016 и почетокот на 2017 година, со процената беа опфатени 25 држави во Европскиот регион на Светската здравствена организација (СЗО), вклучително и 5 држави од Централна Азија.

Меѓу нив беше и Република Македонија во чиј образовен систем и ден-денес не постои посебен наставен предмет со назив Сексуално образование иако три национални стратегии во одредени сегменти се однесуваат на сексуалното образование. Во 2011 година беше усвоена Рамката за сеопфатно сексуално образование, но од неа не произлезе конкретен акциски план. Иако неколку елементи од сексуалното образование се вградени во разни други наставни предмети, истражувањата покажаа дека училиштата во Македонија речиси и да не се извор на информации за сексуалното и репродуктивното здравје (СРЗ). И покрај помошта од меѓународните организации и заложбите за застапување од локалните невладини организации, спроведувањето на сексуалното образование во земјата претставува бавен процес кој често наидува на отпор и недостиг од владина поддршка.

Целосниот извештај за Република Македонија е достапен тука, а краткиот преглед тука. На овој линк можете да ја преземете фактографијата за состојбите со сексуалното образование во опфатените 25 земји од Европскиот регион на СЗО.

Публикации

Кампањи

Сервиси

Работа со Х.Е.Р.А.

Кои се инвестициите и минималните стандарди за заштита од родово засновано и семејно насилство?

Родово заснованото и домашното насилство се меѓу најгорливите проблеми кај нас и дел од секојдневието на многу граѓанки и граѓани. Како потписничка на Истанбулската конвенција, нашата земја има обврска ефективно да се справи со оваа состојба; едно од клучните решенија е да обезбеди основни финансиски средства и стандарди за подобрување на достапноста кон специјализираните сервиси за жртвите на овие видови […]

Повеќе »

„Задоволство и врски“ – SexEd 2.0

На второто издание на SexEd зборувавме за магијата на задоволството, разноликоста и филозофијата на врските – со себе и другите. Јавно отворивме многу скокотливи теми и скршивме цел куп табуа во само една вечер. SexEd 2.0 е едукативно и инспиративно патување за сите сетила, а сега во него можете да уживате и вие преку раскажувачките моќи на нашите говорници.

Повеќе »

Бесплатни услуги

ХЕРА нуди низа бесплатни, анонимни и доверливи сервиси од областа на сексуалното и репродуктивно здравје. ХИВ тестирање, гинеколошки и дерматовенеролошки прегледи, бесплатна правна помош, дистрибуција на кондоми и едукативни материјали, советување

Повеќе »

„Нега Плус“ нуди можност за работен ангажман

„Нега Плус“ e социјално претпријатие кое нуди професионална грижа и нега на стари и изнемоштени лица во домашни услови, основано во рамки на ХЕРА – Асоцијација за здравствена едукација и истражување. За потребите на „Нега Плус“, објавуваме повик за ангажирање: две сертифицирани негувателки за нега и грижа на стари лица во домашни услови; две жени за одржување и помош во […]

Повеќе »

Партнери


Civica Mobilitas Opstina Centar European Delegation in Macedonia UN Women Groupe SOS CFSD Embassy of the United States Skopje, Macedonia Netherlands Embassy in Skopje, Macedonia Astra Network Град Скопје The Global Fund EGAL Коалиција СЗПМЗ Коалиција хомофобија Комерцијална банка Министерство за здравство IPPF - IPPF European Network National partnerscratic Institute NDI Национален младински совет Општина Струмица Македoнска платфoрма прoтив сирoмаштијата Радио МОФ УНФПА Фондација отворено општество – Македонија (ФООМ) http://psihologija.com.mk/
Copyright 2013 - HERA All rights reserved.