16.05.2016

Јавен час по Сеопфатно сексуално образование

javen-cas_web_750x300-1024x410

Од 2009 ХЕРА Млади бара воведување на сеопфатно сексуално образование (ССО) во училиштата. Последните истражувања покажуваат дека ваква програма има ефект, а податоците од терен покажуваат дека потребата е огромна. Зголемување на бројот на сексуално преносливи болести, недостаток на наставни програми и знаења за сексуално и репродуктивно здравје,насилството во училиштата,широко распространети митови и стереотипи.

На младите им е потребен пристап до точни и базирани на наука информации и факти коишто ќе им овозможат да донесуваат слободни и информирани одлуки.

Научната јавност бара воведување на ССО, ова е поддржано од НВО секторот, и Комисијата за еднакви можности, но Бирото за образование и Министерството за образование велат нема потреба.
ССО е функционално, потребен е последниот чекор – наставна програма за сеопфатно сексуално образование.

Време е за сексуална писменост и сеопфатно сексуално образование за сите!

Затоа, ХЕРА Млади организираше Јавен час по Сеопфатно сексуално образование, кој се одржа на 16 мај 2016 (понеделник) од 11 часот, на платото пред Универзитетот Св. Кирил и Методиј Скопје.

Публикации

Кампањи

Сервиси

Работа со Х.Е.Р.А.

Кои се инвестициите и минималните стандарди за заштита од родово засновано и семејно насилство?

Родово заснованото и домашното насилство се меѓу најгорливите проблеми кај нас и дел од секојдневието на многу граѓанки и граѓани. Како потписничка на Истанбулската конвенција, нашата земја има обврска ефективно да се справи со оваа состојба; едно од клучните решенија е да обезбеди основни финансиски средства и стандарди за подобрување на достапноста кон специјализираните сервиси за жртвите на овие видови […]

Повеќе »

„Задоволство и врски“ – SexEd 2.0

На второто издание на SexEd зборувавме за магијата на задоволството, разноликоста и филозофијата на врските – со себе и другите. Јавно отворивме многу скокотливи теми и скршивме цел куп табуа во само една вечер. SexEd 2.0 е едукативно и инспиративно патување за сите сетила, а сега во него можете да уживате и вие преку раскажувачките моќи на нашите говорници.

Повеќе »

Бесплатни услуги

ХЕРА нуди низа бесплатни, анонимни и доверливи сервиси од областа на сексуалното и репродуктивно здравје. ХИВ тестирање, гинеколошки и дерматовенеролошки прегледи, бесплатна правна помош, дистрибуција на кондоми и едукативни материјали, советување

Повеќе »

„Нега Плус“ нуди можност за работен ангажман

„Нега Плус“ e социјално претпријатие кое нуди професионална грижа и нега на стари и изнемоштени лица во домашни услови, основано во рамки на ХЕРА – Асоцијација за здравствена едукација и истражување. За потребите на „Нега Плус“, објавуваме повик за ангажирање: две сертифицирани негувателки за нега и грижа на стари лица во домашни услови; две жени за одржување и помош во […]

Повеќе »

Партнери


Civica Mobilitas Opstina Centar European Delegation in Macedonia UN Women Groupe SOS CFSD Embassy of the United States Skopje, Macedonia Netherlands Embassy in Skopje, Macedonia Astra Network Град Скопје The Global Fund EGAL Коалиција СЗПМЗ Коалиција хомофобија Комерцијална банка Министерство за здравство IPPF - IPPF European Network National partnerscratic Institute NDI Национален младински совет Општина Струмица Македoнска платфoрма прoтив сирoмаштијата Радио МОФ УНФПА Фондација отворено општество – Македонија (ФООМ) http://psihologija.com.mk/
Copyright 2013 - HERA All rights reserved.