08.02.2016

Слем поезија за Глобалниот ден за акција за пристап до безбеден и легален абортус

Низ вековите
нејзината примараност била деца раѓање
во случај да сакала да научи да чита и пишува
плоштадите ѝ биле на располагање
за со камења гаѓање
а ако посегнала по љубов
е тогаш светот бил многу суров
и за казна ја линчувал.

-Елена Пренџова-

ХЕРА веќе 15 години активно се застапува за остварувањето на репродуктивните права на жените, пристапот до информации и сервиси за сексуално и репродуктивно здравје и права, пристап до контрацепција, сигурен пристап до легален и безбеден абортус.
Просторот на граѓаните кои ги застапуваме, е исполнет со желби, потреби, соништа и права за кои треба да се бориме, чека да го исполниме со заеднички акции.

Slam Poetry za web

Користејќи го јазикот на уметноста, преку поезијата го креваме гласот за сите нас, но и за оние жени кои се безгласни, кои се под притисок, кои трпат насилство, кои се економски немоќни, за безгласните. Пред вас е збирка од слем поезија која беше изведена на настанот на 28 септември, по повод Глобалниот ден за акција за пристап до безбеден и легален абортус.

Уживајте во поезијата на овој линк.

Публикации

Кампањи

Сервиси

Работа со Х.Е.Р.А.

Анализа на потребите за развој на социјални претпријатија во Република Македонија

Анализа на потребите за развој на социјални претпријатија во Република Македонија

Социјалното претприемништво во Македонија сѐ повеќе се гледа како алтернативен и иновативен модел за промоција на социјалната инклузија, ресоцијализацијата, интеграцијата на пазарот на трудот и вработувањето за лицата од ранливите групи граѓани. Имајќи ја предвид оскудната литература за социјално претприемништво кај нас наспроти нагорниот тренд на невладини организации кои отпочнуваат да основаат социјални бизниси, па дури и да вршат преку нив активна едукација за […]

Повеќе »

Отворен ден ХЕРАМлади

ХЕРАМлади организираат отворен ден за сите оние кои сакаат да им се придружат! Ако си активист, ако си млад од 17-21 година, ако сакаш да дознаеш повеќе за сексуално и репродуктивно здравје, ако сакаш и твоите врсници да знаат повеќе, придружи ни се на отворениот ден и дознај повеќе! Сакаш да го искористиш твоето време за нешто различно од досегашното […]

Повеќе »

Бесплатни услуги

ХЕРА нуди низа бесплатни, анонимни и доверливи сервиси од областа на сексуалното и репродуктивно здравје. ХИВ тестирање, гинеколошки и дерматовенеролошки прегледи, бесплатна правна помош, дистрибуција на кондоми и едукативни материјали, советување

Повеќе »

Повик за ангажирање консултант за спроведување обуки за мобилизација на ресурси со фокус на искористување на фондовите на Европската унија

ХЕРА – Асоцијација за здравствена едукација и истражување објавува повик за ангажирање консултант за спроведување обуки на тема Мобилизација на ресурси со фокус на искористување на фондовите на Европската унија. Ангажманот е во рамки на проектот „Осигурување на одговорна транзиција од финансиската поддршка од Глобалниот фонд кон одржливо финансирање со средства од националниот буџет на програмите за ХИВ превенција и […]

Повеќе »

Партнери


Civica Mobilitas Opstina Centar European Delegation in Macedonia Groupe SOS CFSD Embassy of the United States Skopje, Macedonia http://macedonia.nlembassy.org/ Astra Network Град Скопје The Global Fund EGAL Коалиција СЗПМЗ Коалиција хомофобија Комерцијална банка Министерство за здравство IPPF - IPPF European Network National partnerscratic Institute NDI Национален младински совет Општина Струмица Македoнска платфoрма прoтив сирoмаштијата Радио МОФ УНФПА Фондација отворено општество – Македонија (ФООМ) Center for Institutional Development - CIRa http://psihologija.com.mk/
Copyright 2013 - H.E.R.A. All rights reserved.