Програмско подрачје: ХИВ

1.Што сме постигнале досега:

 • Повеќе од 16.000 корисници ширум земјата го дознале својот ХИВ статус во мобилните амбуланти на ХЕРА за доброволно тестирање за ХИВ
 • Акредитирани 65 лица од 16 здруженија како советувачи за доброволно и доверливо советување и ХИВ тестирање
 • Формирана Платформата за одржливост на програмите за превенција, грижа и поддршка од ХИВ во којашто членуваат 16 граѓански организации, која е клучен актер во процесите на транзиција од меѓународно кон домашно финансирање на програмите за ХИВ
 • Спроведени 8 годишни кампањи за подигнување на свеста за ХИВ тестирањето помеѓу населението во Македонија
 • Спроведена проценка за капацитетите на граѓанските организации коишто спроведуваат програми за ХИВ поддржани од Глобалниот фонд
 • Спроведено е истражување на потребите за луѓето што живеат со ХИВ, 2014
 • Зајакнати капацитети на заедницата на лица што живеат со ХИВ, што резултираше со основање на организацијата ЗАЕДНО ПОСИЛНИ, во 2013 година
 • Во 2012 година е формирана првата меѓупартиска парламентарна група за ХИВ чиешто членство се обновува во согласност со парламентарниот состав, чија што цел е унапредување на состојбите на ХИВ и сексуалното и репродуктивното здравје и е членка на Европскиот парламентарен форум за население и развој.
 • Изготвен Прирачник за доброволно советување и ХИВ тестирање
 • Спроведено истражување за ХИВ превенција помеѓу млади девојки и жени
 • Спроведено истражување за ХИВ превенција помеѓу млади кои имаат секс со мажи
 • Подготвен Водич за пратеници од Собранието на Република Македонија – „ХИВ нè засега сите“
 • Спроведена проценка на потребите на лицата што живеат со ХИВ во Република Македонија во 2009 година
 • Зајакнати капацитети на мажи кои имаат секс со мажи, што резултираше со основање на организацијата ЕГАЛ – Еднаквост за геј и лезбејки, во 2007 година
 • Важноста за услугите за доброволно ХИВ тестирање, ХИВ превенција и грижа помеѓу мажите што имаат секс со мажи и лицата што живеат со ХИВ се препознаени во три национални стратегии за ХИВ

2.Партнери:

 1. Глобален фонд
 2. AIDS Healthcare Foundation
 3. National Democratic Institute
 4. 16 здруженија од 11 градови (ЕГАЛ, Доверба, ХОПС, ВИА ВИТА, Избор, Опција Охрид, Црвен крст Прилеп, Црвен крст Велес, Зона Кавадарци, Младински клуб, Пулс, Центар за развој за унапредување и развој на јавниот живот, ХЕЛП, ЗАЕДНО ПОСИЛНИ, ЕПГ)
 5. Платформа за одржливост на програмите за превенција, грижа и поддршка за ХИВ


3.
 Лицa за контакт

Елизабета Божиноска
elizabeta.bozinoska@hera.org.mk

Светлана Војновска
svetlana.vojnovska@hera.org.mk

Публикации

Публикации

Кампањи

Сервиси

Работа со Х.Е.Р.А.

Прирачник за постапување на здравствените работници во процесот на заштита на децата од злоупотреба и занемарување

Улогата на здравствениот систем во заштитата на децата од злоупотреба и занемарување има особено значење со оглед на задачите и улогата на здравствените работници во превенцијата, откривањето, дијагностицирањето и третманот на сите облици на злоупотреба и занемарување на децата. Нивната улога е суштествена и во докажувањето и форензичката евалуација на злоупотребата и занемарувањето. Заштитата од злоупотреба и занемарување на децата е комплексен процес […]

Повеќе »

Отворен ден ХЕРАМлади

ХЕРАМлади организираат отворен ден за сите оние кои сакаат да им се придружат! Ако си активист, ако си млад од 17-21 година, ако сакаш да дознаеш повеќе за сексуално и репродуктивно здравје, ако сакаш и твоите врсници да знаат повеќе, придружи ни се на отворениот ден и дознај повеќе! Сакаш да го искористиш твоето време за нешто различно од досегашното […]

Повеќе »

Бесплатни услуги

ХЕРА нуди низа бесплатни, анонимни и доверливи сервиси од областа на сексуалното и репродуктивно здравје. ХИВ тестирање, гинеколошки и дерматовенеролошки прегледи, бесплатна правна помош, дистрибуција на кондоми и едукативни материјали, советување

Повеќе »

Барање за прибирање понуди за изработка и емитување на видеоспот

ХЕРА – Асоцијација за здравствена едукација и истражување, со поддршка од Амбасадата на Кралството Холандија во Република Македонија, го спроведува проектот „Собранието и локалната самоуправа во унапредувањето на правата на ЛГБТ луѓето“. Во рамки на овој проект се предвидени активности за зголемување на свеста на јавноста за намалување на дискриминацијата и насилството врз ЛГБТ лицата во Македонија преку реализација на […]

Повеќе »

Партнери


Civica Mobilitas Opstina Centar European Delegation in Macedonia UN Women Groupe SOS CFSD Embassy of the United States Skopje, Macedonia Netherlands Embassy in Skopje, Macedonia Astra Network Град Скопје The Global Fund EGAL Коалиција СЗПМЗ Коалиција хомофобија Комерцијална банка Министерство за здравство IPPF - IPPF European Network National partnerscratic Institute NDI Национален младински совет Општина Струмица Македoнска платфoрма прoтив сирoмаштијата Радио МОФ УНФПА Фондација отворено општество – Македонија (ФООМ) http://psihologija.com.mk/
Copyright 2013 - HERA All rights reserved.