Мобилна гинеколошка ординација

Сервисот на Мобилната гинеколошка амбуланта за сексуално и репродуктивно здравје (СРЗ) работи од 2013 година. Неговата цел е да се подобри пристапот и квалитетот на услуги од областа на сексуалното и репродуктивното здравје помеѓу жените од тешко достапни популации (сексуални работнички – СР и лица кои инјектираат дроги – ЛИД), како и жени од рурални средини кои имаат ограничен пристап или воопшто немаат пристап до гинеколошки услуги.

Теренските активности се спроведуваат со теренско возило, соодветно адаптирано за нудење на гинеколошки услуги, опремено со гинеколошки стол, ЕХО апарат и потребни медицински инструменти. Гинеколошките услуги се нудат од стручен тим, составен од лекар специјалист гинеколог – акушер и медицинска сестра – акушерка.

Сервисот на мобилната амбуланта во својата работа строго ги почитува принципите на доброволност, доверливост, приватност и возрасна граница. Сите услуги кои се нудат се бесплатни.

ХЕРА ги спроведува теренските активности во соработка со партнерски организации во 10 градови од државата: Куманово (здружение ПУЛС), Тетово (здружение ЦРУЈЖ), Гостивар (здружение ХЕЛП), Охрид и Струга (здружение ОПЦИЈА), Прилеп, Битола (здружение ВИА ВИТА), Делчево и Виница (здружение КХАМ), Струмица (здружение ИЗБОР). Детални информации за теренските смени во градовите (ден, час и локација) можат да се добијат од локалната граѓанска организација.

Во мобилната амбуланта можат да се добијат следниве гинеколошки услуги:

 • гинеколошки преглед
 • ЕХО преглед
 • папаниколау тест
 • тестирање за хламидија
 • аплицирање на интраутерина влошка спирала
 • орална хормонска контрацепција
 • итна контрацепција
 • брзи тестови за бременост
 • бесплатен третман на СПИ
 • советување за модерна контрацепција, планирање на семејство и прекин на бременост
 • превентивно советување за ХИВ
 • дистрибуција на бесплатни кондоми, лубриканти и едукативни материјали.

Телефон за контакт: 02/3290-395

Публикации

Публикации

Кампањи

Сервиси

Работа со Х.Е.Р.А.

Прирачник за постапување на здравствените работници во процесот на заштита на децата од злоупотреба и занемарување

Улогата на здравствениот систем во заштитата на децата од злоупотреба и занемарување има особено значење со оглед на задачите и улогата на здравствените работници во превенцијата, откривањето, дијагностицирањето и третманот на сите облици на злоупотреба и занемарување на децата. Нивната улога е суштествена и во докажувањето и форензичката евалуација на злоупотребата и занемарувањето. Заштитата од злоупотреба и занемарување на децата е комплексен процес […]

Повеќе »

Отворен ден ХЕРАМлади

ХЕРАМлади организираат отворен ден за сите оние кои сакаат да им се придружат! Ако си активист, ако си млад од 17-21 година, ако сакаш да дознаеш повеќе за сексуално и репродуктивно здравје, ако сакаш и твоите врсници да знаат повеќе, придружи ни се на отворениот ден и дознај повеќе! Сакаш да го искористиш твоето време за нешто различно од досегашното […]

Повеќе »

Бесплатни услуги

ХЕРА нуди низа бесплатни, анонимни и доверливи сервиси од областа на сексуалното и репродуктивно здравје. ХИВ тестирање, гинеколошки и дерматовенеролошки прегледи, бесплатна правна помош, дистрибуција на кондоми и едукативни материјали, советување

Повеќе »

Барање за прибирање понуди за изработка и емитување на видеоспот

ХЕРА – Асоцијација за здравствена едукација и истражување, со поддршка од Амбасадата на Кралството Холандија во Република Македонија, го спроведува проектот „Собранието и локалната самоуправа во унапредувањето на правата на ЛГБТ луѓето“. Во рамки на овој проект се предвидени активности за зголемување на свеста на јавноста за намалување на дискриминацијата и насилството врз ЛГБТ лицата во Македонија преку реализација на […]

Повеќе »

Партнери


Civica Mobilitas Opstina Centar European Delegation in Macedonia UN Women Groupe SOS CFSD Embassy of the United States Skopje, Macedonia Netherlands Embassy in Skopje, Macedonia Astra Network Град Скопје The Global Fund EGAL Коалиција СЗПМЗ Коалиција хомофобија Комерцијална банка Министерство за здравство IPPF - IPPF European Network National partnerscratic Institute NDI Национален младински совет Општина Струмица Македoнска платфoрма прoтив сирoмаштијата Радио МОФ УНФПА Фондација отворено општество – Македонија (ФООМ) http://psihologija.com.mk/
Copyright 2013 - HERA All rights reserved.