Истражувања

Општество, род, сексуалност, сексуално здравје и МСМ во Македонија

Година на издавање: 2013 Клучни зборови: Мажи кои имаат секс со мажи, геј мажи, ХИВ, род,  стигма и срам, сексуално здравје кај мажи, ризик и  превенција Преземете ја публикацијата [мк] [eng] Останати публикации од категорија истражувања

Повеќе »

Фактори кои влијаат на употребата на контрацепција

Година на издавање: 2012 Клучни зборови: модерна контрацепција, знаења, ставови, национални политики, пристап до услуги Преземете ја публикацијата [мк] Други публикации од категоријата истражувања

Повеќе »

Истражување за знаења, практики и ставови поврзани со туберкулоза меѓу семејства кои се корисници на социјална парична помош

 Датум на издавање: 2012 Клучни зборови:  Туберкулоза, социјална работа, ромска заедница    Преземи ја публикацијата [мк]   Други публикации од категоријата истражувања

Повеќе »

Свидителство: ХИВ превенција кај девојки и млади жени

 Година на издавање: 2012 Клучни зборови:  Девојки и жени, ХИВ услуги, расположливост и пристап, национални политики, програми и легислатива, граѓански активизам и права Преземеми ја публикацијата [мк] [eng] Други публикации од категоријата истражувања

Повеќе »

Улогата на локалната самоуправа во унапредувањето на сексуалното и репродуктивното здравје на младите

Година на издавање: 2011 Клучни зборови:  Децентрализација, локална самоуправа, политики и буџети, млади, сексуално и репродуктивно здравје Преземете ја публикацијата [мк] [shq] Други публикации од категоријата истражувања

Повеќе »

Извештај од проценката за пристап до здравствени и социјални услуги на социјални семејства од ромска националност

Година на издавање: 2010 Клучни зборови:  Ромска заедница во Македонија, услуги за сексуално и репродуткиво здравје, социјална помош, работа на терен.  Преземи ја публикацијата [мк] Други публикации од категоријатаистражувања

Повеќе »

Љубов само по часови

Година на издавање: 2010 Клучни зборови:  сеопфатно сексуално образование, потреби, родители, млади, образовен кадар, содржини во наставни програми, сексуално и репродуктивно здравје и права   Преземете ја публикацијата [мк] [eng]   Други публикации од категоријата истражувања

Повеќе »

Политики и практики на примарна превенција и рана дијагноза на цервикален канцер во Македонија

Година на издавање: 2010 Клучни зборови:  Компаративна анализа, јавно здравствени политики и програми,цервикален канцер. Преземеете ја публикацијата [мк] [eng] Други публикации од категоријата истражувања

Повеќе »

Потребите на лицата кои што живеат со ХИВ

Година на издавање: 2009 Клучни зборови:  Лица со ХИВ, стигма и автостигма, дискриминација, обелоденување на ХИВ статус, работа и социјални услови, пристап до услуги и терапија   Преземи ја публикацијата [мк] Други публикации од категоријата истражувања

Повеќе »

123

Публикации

Публикации

Кампањи

Сервиси

Работа со Х.Е.Р.А.

Анализа и предлог-модалитети: здравствената заштита за репродуктивното здравје во Македонија

Жените во Македонија, особено оние од социјално ранливите групи, се соочуваат со различен вид на бариери во обидот да се снабдат со услуги за репродуктивното здравје. Лошото репродуктивно здравје е причина за една третина од глобалното оптоварување со болест кај жените во репродуктивна возраст и една петтина од сите причини за глобалното оптоварување од болести кај општата популација.

Повеќе »

Чук, чук, извинете што пречам на часот, ССО кога ќе имаме?

Изминува уште една година без сеопфатно сексуално образование (ССО) во училиштата. Па, преку низа предновогодишни честитки испратени од Амстердам, Скопје, Естонија, Тирана и Данска, младите му порачаа на Министерството за образование и наука што сакаат да им донесе во новата 2019-та!

Повеќе »

Бесплатни услуги

ХЕРА нуди низа бесплатни, анонимни и доверливи сервиси од областа на сексуалното и репродуктивно здравје. ХИВ тестирање, гинеколошки и дерматовенеролошки прегледи, бесплатна правна помош, дистрибуција на кондоми и едукативни материјали, советување

Повеќе »

Конкурс за ангажирање на финансиски/-ка асистент/-ка

Во рамките на проектот „Отвораме можности” поддржан од Европската Комисија во рамки на ИПА Програмата за граѓанско општество и медиуми 2016-2017, ХЕРА објавува конкурс за ангажирање на финансиски/-ка асистент/–ка во Скопје, за период јуни-декември 2019 година, со можност за продолжување.

Повеќе »

Партнери


Civica Mobilitas Opstina Centar European Delegation in Macedonia UN Women Groupe SOS CFSD Embassy of the United States Skopje, Macedonia Netherlands Embassy in Skopje, Macedonia Astra Network Град Скопје The Global Fund EGAL Коалиција СЗПМЗ Коалиција хомофобија Комерцијална банка Министерство за здравство IPPF - IPPF European Network National partnerscratic Institute NDI Национален младински совет Општина Струмица Македoнска платфoрма прoтив сирoмаштијата Радио МОФ УНФПА Фондација отворено општество – Македонија (ФООМ) http://psihologija.com.mk/
Copyright 2013 - HERA All rights reserved.