Истражувања

Истражување на потребите за луѓето што живеат со ХИВ

Година на издавање: декември 2014 Клучни зборови: ХИВ, права, дискриминација, ЛЖХИВ, потреби, ЗАЕДНО ПОСИЛНИ Преземете ја публикацијата тука Други публикации од категоријата истражувања

Повеќе »

Сексуално и репродуктивно здравје и ХИВ

Универзалниот пристап до сексуално и репродуктивно здравје и права и постоењето на услуги за превенција, грижа и поддршка на лицата што живеат со ХИВ се клучни за каков било понатамошен развој во оваа област. И покрај бројните одделни показатели поврзани со сексуалните и репродуктивните права (СРП) и со ХИВ, постоеше недостиг од меѓународно прифатени показатели што го мерат напредокот во […]

Повеќе »

Извештај од истражувањето за можностите за информираност на учениците од областа на репродуктивното здравје и неговата заштита во училиштата

Поаѓајќи од досегашните истражувања и проценки според кои недоволната информираност и подготвеност на младите со знаења и вештини за сексуално и репродуктивно здравје се клучни за нивното ризично однесување, ХЕРА реши да ги истражи можностите за информирање на младите во рамки на училишниот воспитно-образовен процес. Истражувањето опфати средношколци и наставници кои предаваат наставни предмети релевантни за репродуктивното здравје и неговата […]

Повеќе »

Сексуалното и репродуктивното здравје и лицата со попреченост

Година на издавање: 2014 Клучни зборови:    попреченост, истражување,     сексуално здравје, репродуктивно здравје, човекови  права, конвенција Преземете ја публикацијата [мк] Други публикации од категоријата истражувања

Повеќе »

Карта со оценка во заедницата #2

Датум на издавање:2014 Клучни зборови:  Жени Ромки, пристап до услуги за сексуално и репродуткивно здравје, безбедно мајчинство, матични гинеколози  Преземи ја публикацијата [мк] Други публикации од категоријата истражувања

Повеќе »

Родова проценка на социјалните политики и буџети на локално ниво

Оваа студија за родова проценка го анализира спроведувањето на социјалната политика на локално ниво во три општини така што утврдува до колкав степен овие политики ги одразуваат локалните потреби на мажите и жените, и дали предложените мерки ќе ја унапредат родовата еднаквост. Притоа, предвид ги зема законските мерки за систематско интегрирање на начелото на еднакви можности за жените и мажите […]

Повеќе »

По четиригодишната кампања: Ставовите кон абортусот помеѓу општа популација и гинеколозите во Македонија

Неодамнешните измени во законската регулатива за абортус кои беа донесени по скратена постапка, без консултација на стручната јавност и без јавна расправа, го ограничуваат правото на слободен избор на жената и дополнително го усложнуваат и го бирократизираат процесот на добивање на здравствената услуга абортус. Оттука, решивме да ги истражиме ставовите кон абортусот меѓу генералната популација и стручната јавност (гинеколозите) во […]

Повеќе »

Карта со оценка во заедницата

Датум на издавање: 2013 Клучни зборови:  Жени Ромки, пристап до услуги за сексуално и репродуткивно здравје, безбедно мајчинство, матични гинеколози  Преземи ја публикацијата [мк] Други публикации од категоријата истражувања

Повеќе »

Свидетелство: ХИВ превенција меѓу мажи коишто имаат секс со мажи

Анализирајќи ги законските одредби, политиките и културолошкиот контекст, расположливоста и достапноста на услуги, како и вклученоста и правата, ова свидетелство на концизен начин ја претставува моменталната состојба со ХИВ-превенцијата и ХИВ-сервисите за геј мажи и други мажи кои имаат секс со мажи во Македонија и има цел да ги поддржи напорите за зголемување и подобрување на програмите, политиките и буџетирањето […]

Повеќе »

Сексуалното и репродуктивното здравје на лицата со телесна попреченост – извештај од проценка за потребите на услугите

Година на издавање: 2013 Клучни зборови: лица со телесна попреченост, репродуктивно здравје, сексуалност, пристап до услуги за сексуално и репродуктивно здравје, задоволство, едукација          Преземете ја публикацијата [мк] Други публикации од категоријата истражувања 

Повеќе »

Публикации

Публикации

Кампањи

Сервиси

Работа со Х.Е.Р.А.

Анализа и предлог-модалитети: здравствената заштита за репродуктивното здравје во Македонија

Жените во Македонија, особено оние од социјално ранливите групи, се соочуваат со различен вид на бариери во обидот да се снабдат со услуги за репродуктивното здравје. Лошото репродуктивно здравје е причина за една третина од глобалното оптоварување со болест кај жените во репродуктивна возраст и една петтина од сите причини за глобалното оптоварување од болести кај општата популација.

Повеќе »

Чук, чук, извинете што пречам на часот, ССО кога ќе имаме?

Изминува уште една година без сеопфатно сексуално образование (ССО) во училиштата. Па, преку низа предновогодишни честитки испратени од Амстердам, Скопје, Естонија, Тирана и Данска, младите му порачаа на Министерството за образование и наука што сакаат да им донесе во новата 2019-та!

Повеќе »

Бесплатни услуги

ХЕРА нуди низа бесплатни, анонимни и доверливи сервиси од областа на сексуалното и репродуктивно здравје. ХИВ тестирање, гинеколошки и дерматовенеролошки прегледи, бесплатна правна помош, дистрибуција на кондоми и едукативни материјали, советување

Повеќе »

Конкурс за ангажирање на финансиски/-ка асистент/-ка

Во рамките на проектот „Отвораме можности” поддржан од Европската Комисија во рамки на ИПА Програмата за граѓанско општество и медиуми 2016-2017, ХЕРА објавува конкурс за ангажирање на финансиски/-ка асистент/–ка во Скопје, за период јуни-декември 2019 година, со можност за продолжување.

Повеќе »

Партнери


Civica Mobilitas Opstina Centar European Delegation in Macedonia UN Women Groupe SOS CFSD Embassy of the United States Skopje, Macedonia Netherlands Embassy in Skopje, Macedonia Astra Network Град Скопје The Global Fund EGAL Коалиција СЗПМЗ Коалиција хомофобија Комерцијална банка Министерство за здравство IPPF - IPPF European Network National partnerscratic Institute NDI Национален младински совет Општина Струмица Македoнска платфoрма прoтив сирoмаштијата Радио МОФ УНФПА Фондација отворено општество – Македонија (ФООМ) http://psihologija.com.mk/
Copyright 2013 - HERA All rights reserved.