Информативни материјали

ССО функционира!

ССО, што? ССО е сеопфатно сексуално образование. ССО е континуиран процес на стекнување на знаења, развивање на вештини, ставови и вредности за идентитетот, врските и интимноста како и за сексуалноста воопшто. ССО го пренесува целосниот систем на вредности кои ќе им овозможат на децата и на младите да ги практикуваат своите сексуални и репродуктивни права и да донесуваат одлуки поврзани […]

Повеќе »

Извештај за одржливост на финансирањето на ХИВ програмите

Во јули 2016 УНДП објави извештај за Република Македонија, како дел од серијалот за Одржливо финансирање на програмите  за ХИВ во Источна Европа и Централна Азија. Преку случајот на ХЕРА, неговата цел е да ги прикаже начините на финансирање на програмите за ХИВ-превенција, грижа и поддршка во Македонија. Извештајот е достапен само на англиски јазик.

Повеќе »

Билтен за семејно планирање бр.5

Пред вас е Билтенот за семејно планирање бр.5. Концептот на ова издание е малку поинаков, имајќи ги предвид општествените и политичките околности.Оваа издание на Билтенот за семејно планирање го наменуваме за политичките партии во Република Македонија, со цел да ја истакнеме важноста од приоретизирање на здравствените,економските и социјалните потреби на жените и маргинализираните заедници во политичките програми на партиите во […]

Повеќе »

Слем поезија за Глобалниот ден за акција за пристап до безбеден и легален абортус

Низ вековите нејзината примараност била деца раѓање во случај да сакала да научи да чита и пишува плоштадите ѝ биле на располагање за со камења гаѓање а ако посегнала по љубов е тогаш светот бил многу суров и за казна ја линчувал. -Елена Пренџова- ХЕРА веќе 15 години активно се застапува за остварувањето на репродуктивните права на жените, пристапот до информации […]

Повеќе »

Ромски здравствен медијатор, Билтен бр.5

Пред вас е петтото издание на Билтенот за ромски здравствени медијатори. Како и во претходните изданија, и во ова ви ја претставуваме работата на ромските здравствени медијатори (РЗМ) во 2015 година. Со ова издание вниманието го насочивме кон услугите што ромските здравствени медијатори им ги нудат на Ромките во насока на унапредување на нивното сексуално и репродуктивно здравје. На страниците пред вас, пренесувајќи го […]

Повеќе »

Билтен за семејно планирање бр.4

„Ова е век на жените – нема да го оствариме нашиот целосен потенцијал доколку се продолжи да се попречува развојот на цела една половина од човечкиот род.“ Бан Ки-Мун, генерален секретар на ООН Во оваа издание се осврнуваме на новата развојна агенда на Обединетите нации (2016–2030) и ви ги преставуваме глобалните приоритети за сексуалното и репродуктивно здравје како значаен сегмент во борбата за родова еднаквост и права […]

Повеќе »

Билтен за семејно планирање број 3

„Жените што донесуваат одлука за својата бременост треба да бидат третирани со почит и со разбирање, а информациите што им се даваат да бидат на разбирлив јазик, за одлуките што ги донесуваат да бидат ослободени од каква било принуда и дискриминација“ Преземи билтен на македонски и албански јазик.

Повеќе »

Родот и СРЗП во Развојната агенда по 2015 година

Родовата еднаквост и оснажувањето се меѓу највисоките Милениумски развојни цели, кои наскоро ќе ги замени Равојната рамка за периодот по 2015 година. Поаѓајќи од универзалниот пристап до сексуално и репродуктивно здравје и права како предуслов за еднаквост, овој документ укажува на важноста на сексуалното и репродуктивно здравје и права во рамки на Развојната агенда по 2015 година, меѓудругото откривајќи го […]

Повеќе »

РОДОВИТЕ ПРАШАЊА, СЕКСУАЛНОТО И РЕПРОДУКТИВНО ЗДРАВЈЕ ВО РАЗВОЈНАТА РАМКА ЗА ПЕРИОДОТ ПО 2015-ТА ГОДИНА

Датум на издавање: 2015 Клучи зборовил: род, родова еднаквост, еманципација, развојни цели, сексуално и репродуктивно здравје и права Преземи ја публикацијата на македонски и  албански јазик.

Повеќе »

Ромски здравствен медијатор, билтен број 4

Датум на издавање: 2014 Клучни зборови:  Ромски здравствени медијатори, општини, матична книга на родени, социјална помош, имунизација, лична документација Преземи ја публикацијата [мк] Други публикации од категоријата информативни материјали

Повеќе »

Публикации

Публикации

Кампањи

Сервиси

Работа со Х.Е.Р.А.

ИСТРАЖУВАЊЕ: Освен Владата и родителите кажаа ДА за воведување сексуално образование во училиштата

Во јули 2019 година, ХЕРА – Асоцијација за здравствена едукација и истражување спроведе телефонско истражување за ставовите и мислењата на родителите за воведување наставни содржини за сексуално образование. Анкетата беше спроведена на примерок од 800 родители/старатели.

Повеќе »

„Задоволство и врски“ – SexEd 2.0

На второто издание на SexEd зборувавме за магијата на задоволството, разноликоста и филозофијата на врските – со себе и другите. Јавно отворивме многу скокотливи теми и скршивме цел куп табуа во само една вечер. SexEd 2.0 е едукативно и инспиративно патување за сите сетила, а сега во него можете да уживате и вие преку раскажувачките моќи на нашите говорници.

Повеќе »

Бесплатни услуги

ХЕРА нуди низа бесплатни, анонимни и доверливи сервиси од областа на сексуалното и репродуктивно здравје. ХИВ тестирање, гинеколошки и дерматовенеролошки прегледи, бесплатна правна помош, дистрибуција на кондоми и едукативни материјали, советување

Повеќе »

Отворени 2 работни позиции во ХЕРА

ХЕРА – Асоцијација за здравствена едукација и истражување за потребите на проектот „Отвораме можности“, поддржан од Европската Комисија во рамки на ИПА Програмата за граѓанско општество и медиуми 2016-2017, објавува конкурс за работен ангажман на 2 работни позиции за периодот декември 2019 – јули 2020: Координатор/–ка на проект 1.1 Опис на работната позиција, задачи и услови: Координаторката/-от ќе ги координира […]

Повеќе »

Партнери


Civica Mobilitas Opstina Centar European Delegation in Macedonia UN Women Groupe SOS CFSD Embassy of the United States Skopje, Macedonia Netherlands Embassy in Skopje, Macedonia Astra Network Град Скопје The Global Fund EGAL Коалиција СЗПМЗ Коалиција хомофобија Комерцијална банка Министерство за здравство IPPF - IPPF European Network National partnerscratic Institute NDI Национален младински совет Општина Струмица Македoнска платфoрма прoтив сирoмаштијата Радио МОФ УНФПА Фондација отворено општество – Македонија (ФООМ) http://psihologija.com.mk/
Copyright 2013 - HERA All rights reserved.