Ива Михајловска

iva-mihajlovskaПретседателка

Iva.mihajlovska@hera.org.mk

Ива Михајловска е родена 1985 година во Скопје. Во 2007 дипломира на  Филозофскиот факултет на Институтот за социјална работа и социјална политика при Универзитетот „Св.Кирил и Методиј“ во Скопје .

Во текот на своето  образование  изразува интерес за теми како  контрацепцијата, сексуално и репродуктивно здравје , планирање на семејството за што активно се вклучува во ХЕРА преку младинстата програма  во обезбедување на врскички едукации, организирање и спроведување на тренинзи и настани за промоција на правата на младите за сексуално и репродуктивно здравје. По дипломирањето активно почнува да ја практикува социјалната работа во Младинскиот центар „Сакам да знам “ во амбулантата во општина Шуто Оризари во делот на посредување и давање  на здравствени и социјални услуги, советување и медијација за заштита на социјалните и здравствените права на младите и жените Ромки како и дирекна интервенција и придружба во заштита  на жртви од семејно и родово насилство. Воедно, низ работата во ХЕРА активно се вклучува во споведување на истражувања од областа на абортусот/медикаментозниот абортус, семејното родово насилство, пристапот на Роми до здравствени и социјални сервиси на град Скопје и сл.

Од 2011 година работи во Одделението за заштита на правата на децата и лицата со попреченост во канцеларијата на Народниот правобранител во делот на остварување и почитување на правата на децата , правото на образование, здравствена заштита и осигурување, правата на лицата на попреченост согласно меѓународнита и националната легислатива  како и Годишната програма за работа.

Од 2013 е член на Управниот одбор на ХЕРА.

Публикации

Публикации

Кампањи

Сервиси

Работа со Х.Е.Р.А.

Анализа на потребите за развој на социјални претпријатија во Република Македонија

Анализа на потребите за развој на социјални претпријатија во Република Македонија

Социјалното претприемништво во Македонија сѐ повеќе се гледа како алтернативен и иновативен модел за промоција на социјалната инклузија, ресоцијализацијата, интеграцијата на пазарот на трудот и вработувањето за лицата од ранливите групи граѓани. Имајќи ја предвид оскудната литература за социјално претприемништво кај нас наспроти нагорниот тренд на невладини организации кои отпочнуваат да основаат социјални бизниси, па дури и да вршат преку нив активна едукација за […]

Повеќе »

Отворен ден ХЕРАМлади

ХЕРАМлади организираат отворен ден за сите оние кои сакаат да им се придружат! Ако си активист, ако си млад од 17-21 година, ако сакаш да дознаеш повеќе за сексуално и репродуктивно здравје, ако сакаш и твоите врсници да знаат повеќе, придружи ни се на отворениот ден и дознај повеќе! Сакаш да го искористиш твоето време за нешто различно од досегашното […]

Повеќе »

Бесплатни услуги

ХЕРА нуди низа бесплатни, анонимни и доверливи сервиси од областа на сексуалното и репродуктивно здравје. ХИВ тестирање, гинеколошки и дерматовенеролошки прегледи, бесплатна правна помош, дистрибуција на кондоми и едукативни материјали, советување

Повеќе »

Повик за ангажирање консултант за спроведување обуки за мобилизација на ресурси со фокус на искористување на фондовите на Европската унија

ХЕРА – Асоцијација за здравствена едукација и истражување објавува повик за ангажирање консултант за спроведување обуки на тема Мобилизација на ресурси со фокус на искористување на фондовите на Европската унија. Ангажманот е во рамки на проектот „Осигурување на одговорна транзиција од финансиската поддршка од Глобалниот фонд кон одржливо финансирање со средства од националниот буџет на програмите за ХИВ превенција и […]

Повеќе »

Партнери


Civica Mobilitas Opstina Centar European Delegation in Macedonia Groupe SOS CFSD Embassy of the United States Skopje, Macedonia http://macedonia.nlembassy.org/ Astra Network Град Скопје The Global Fund EGAL Коалиција СЗПМЗ Коалиција хомофобија Комерцијална банка Министерство за здравство IPPF - IPPF European Network National partnerscratic Institute NDI Национален младински совет Општина Струмица Македoнска платфoрма прoтив сирoмаштијата Радио МОФ УНФПА Фондација отворено општество – Македонија (ФООМ) Center for Institutional Development - CIRa http://psihologija.com.mk/
Copyright 2013 - H.E.R.A. All rights reserved.