Деспина Димитрова

DEFI_UOЧлен

despina.dimitrova@hera.org.mk

Деспина Димитрова е родена во Скопје, 1992 година. Основното и средното образование ги завршува во родниот град. Во 2011, се запишува на Стоматолошкиот факултет во Скопје, при Универзитетот “Св. Кирил и Методиј”, каде студиите и се сè уште во тек.

Во 2010 година активно се вклучува во Х.Е.Р.А. преку проектот “Moj избор, моја одлука” во кој се работеше на театарски базирана едукација–форум театар. Подоцна се приклучува во програмата за врсничка едукација каде започна како врсничи едукатор за ХИВ/ СИДА. Од тогаш, активно е инволвирана во функционирањето на младинската група на ХЕРА, каде ги планира и спроведува активностите поврзани со младите и нивното сексуално и репродуктивно здравје и права. Поле на интерес и се човековите права како и застапување и лобирање за сексуалните права на младите во Македонија.

Во 2013 година ги застапува младите како говорник на младинската конференција за “Достапноста на модерната контрацепција за младите во Македонија”. Следната година, 2014, повторно го зазема местото на говорник и младински претставник на конференцијата која претходеше.

Во тек е нејзиниот прв мандат, како член на Управниот одбор на Х.Е.Р.А.

Публикации

Публикации

Кампањи

Сервиси

Работа со Х.Е.Р.А.

Анализа на потребите за развој на социјални претпријатија во Република Македонија

Анализа на потребите за развој на социјални претпријатија во Република Македонија

Социјалното претприемништво во Македонија сѐ повеќе се гледа како алтернативен и иновативен модел за промоција на социјалната инклузија, ресоцијализацијата, интеграцијата на пазарот на трудот и вработувањето за лицата од ранливите групи граѓани. Имајќи ја предвид оскудната литература за социјално претприемништво кај нас наспроти нагорниот тренд на невладини организации кои отпочнуваат да основаат социјални бизниси, па дури и да вршат преку нив активна едукација за […]

Повеќе »

Отворен ден ХЕРАМлади

ХЕРАМлади организираат отворен ден за сите оние кои сакаат да им се придружат! Ако си активист, ако си млад од 17-21 година, ако сакаш да дознаеш повеќе за сексуално и репродуктивно здравје, ако сакаш и твоите врсници да знаат повеќе, придружи ни се на отворениот ден и дознај повеќе! Сакаш да го искористиш твоето време за нешто различно од досегашното […]

Повеќе »

Бесплатни услуги

ХЕРА нуди низа бесплатни, анонимни и доверливи сервиси од областа на сексуалното и репродуктивно здравје. ХИВ тестирање, гинеколошки и дерматовенеролошки прегледи, бесплатна правна помош, дистрибуција на кондоми и едукативни материјали, советување

Повеќе »

Повик за ангажирање консултант за спроведување обуки за мобилизација на ресурси со фокус на искористување на фондовите на Европската унија

ХЕРА – Асоцијација за здравствена едукација и истражување објавува повик за ангажирање консултант за спроведување обуки на тема Мобилизација на ресурси со фокус на искористување на фондовите на Европската унија. Ангажманот е во рамки на проектот „Осигурување на одговорна транзиција од финансиската поддршка од Глобалниот фонд кон одржливо финансирање со средства од националниот буџет на програмите за ХИВ превенција и […]

Повеќе »

Партнери


Civica Mobilitas Opstina Centar European Delegation in Macedonia Groupe SOS CFSD Embassy of the United States Skopje, Macedonia http://macedonia.nlembassy.org/ Astra Network Град Скопје The Global Fund EGAL Коалиција СЗПМЗ Коалиција хомофобија Комерцијална банка Министерство за здравство IPPF - IPPF European Network National partnerscratic Institute NDI Национален младински совет Општина Струмица Македoнска платфoрма прoтив сирoмаштијата Радио МОФ УНФПА Фондација отворено општество – Македонија (ФООМ) Center for Institutional Development - CIRa http://psihologija.com.mk/
Copyright 2013 - H.E.R.A. All rights reserved.