22.04.2013

Визија 2020

Визија 2020 преставува еден нов импулс во работењето на Meѓународната федерација за планирано родителство и сите нејзини организации членки ширум светот. Оваа визија е резултат на секојдневната работа на организациите од 179 земји во светот, организации кои се дел од ова глобално семејство. Визија 2020 не преставува ништо друго туку поглед кон иднината за тоа како да постигнеме благосостојба и напредок за сите луѓе, а тоа е неможно без унапредување на сексуалното и репродуктивно здравје и права.  Денес сите ние се соочуваме со многу предизвици и на глобално и на локално ниво, а токму Визија 2020 дава јасни насоки за тоа како да се надминат овие предизвици и бариери и да се изгради еден праведен свет во кој што ќе бидат почитувани правата на сите. Со други зборови, препораките истакнати во овој текст преставуваат опипливи насоки како политиките да се претворат во пракса, односно што секоја влада мора да стори за се унапреди сексуалниот и репродуктивниот живот на граѓаните и да се оствари социјална правда за сите.
ХЕРА секојдневно работи на  унапредување на сексуалното и репродуктивното здравје и права и затоа целосно ја препорачува  Визија 2020 како документ што може да се искористи за подобрување на состојбите во Македонија.

За да ги поддржите овие напори, прочитајте ја Визија 2020 и инфомирајте се што може да сторите и да помогнете кон нејзиното остварување преку вашата работа, споделете ги овие информации преку социјалните мрежи (Facebook, Twitter, Youtube) или пак контакрирајте не на hera@hera.org.mk со вашите препораки и идеи. Затоа што сите можеме да направиме барем мал придонес кон остварување на сексуалното и репродутивното здравје.

Публикации

Кампањи

Сервиси

Работа со Х.Е.Р.А.

Анализа на потребите за развој на социјални претпријатија во Република Македонија

Анализа на потребите за развој на социјални претпријатија во Република Македонија

Социјалното претприемништво во Македонија сѐ повеќе се гледа како алтернативен и иновативен модел за промоција на социјалната инклузија, ресоцијализацијата, интеграцијата на пазарот на трудот и вработувањето за лицата од ранливите групи граѓани. Имајќи ја предвид оскудната литература за социјално претприемништво кај нас наспроти нагорниот тренд на невладини организации кои отпочнуваат да основаат социјални бизниси, па дури и да вршат преку нив активна едукација за […]

Повеќе »

Отворен ден ХЕРАМлади

ХЕРАМлади организираат отворен ден за сите оние кои сакаат да им се придружат! Ако си активист, ако си млад од 17-21 година, ако сакаш да дознаеш повеќе за сексуално и репродуктивно здравје, ако сакаш и твоите врсници да знаат повеќе, придружи ни се на отворениот ден и дознај повеќе! Сакаш да го искористиш твоето време за нешто различно од досегашното […]

Повеќе »

Бесплатни услуги

ХЕРА нуди низа бесплатни, анонимни и доверливи сервиси од областа на сексуалното и репродуктивно здравје. ХИВ тестирање, гинеколошки и дерматовенеролошки прегледи, бесплатна правна помош, дистрибуција на кондоми и едукативни материјали, советување

Повеќе »

Повик за ангажирање консултант за спроведување обуки за мобилизација на ресурси со фокус на искористување на фондовите на Европската унија

ХЕРА – Асоцијација за здравствена едукација и истражување објавува повик за ангажирање консултант за спроведување обуки на тема Мобилизација на ресурси со фокус на искористување на фондовите на Европската унија. Ангажманот е во рамки на проектот „Осигурување на одговорна транзиција од финансиската поддршка од Глобалниот фонд кон одржливо финансирање со средства од националниот буџет на програмите за ХИВ превенција и […]

Повеќе »

Партнери


Civica Mobilitas Opstina Centar European Delegation in Macedonia Groupe SOS CFSD Embassy of the United States Skopje, Macedonia http://macedonia.nlembassy.org/ Astra Network Град Скопје The Global Fund EGAL Коалиција СЗПМЗ Коалиција хомофобија Комерцијална банка Министерство за здравство IPPF - IPPF European Network National partnerscratic Institute NDI Национален младински совет Општина Струмица Македoнска платфoрма прoтив сирoмаштијата Радио МОФ УНФПА Фондација отворено општество – Македонија (ФООМ) Center for Institutional Development - CIRa http://psihologija.com.mk/
Copyright 2013 - H.E.R.A. All rights reserved.