08.02.2016

Слем поезија за Глобалниот ден за акција за пристап до безбеден и легален абортус

Низ вековите
нејзината примараност била деца раѓање
во случај да сакала да научи да чита и пишува
плоштадите ѝ биле на располагање
за со камења гаѓање
а ако посегнала по љубов
е тогаш светот бил многу суров
и за казна ја линчувал.

-Елена Пренџова-

ХЕРА веќе 15 години активно се застапува за остварувањето на репродуктивните права на жените, пристапот до информации и сервиси за сексуално и репродуктивно здравје и права, пристап до контрацепција, сигурен пристап до легален и безбеден абортус.
Просторот на граѓаните кои ги застапуваме, е исполнет со желби, потреби, соништа и права за кои треба да се бориме, чека да го исполниме со заеднички акции.

Slam Poetry za web

Користејќи го јазикот на уметноста, преку поезијата го креваме гласот за сите нас, но и за оние жени кои се безгласни, кои се под притисок, кои трпат насилство, кои се економски немоќни, за безгласните. Пред вас е збирка од слем поезија која беше изведена на настанот на 28 септември, по повод Глобалниот ден за акција за пристап до безбеден и легален абортус.

Уживајте во поезијата на овој линк.

Публикации

Кампањи

Сервиси

Работа со Х.Е.Р.А.

Прирачник за сензибилизација на семејни лекари за СРЗ на лицата со попреченост

Прирачникот за сензибилизација на здравствените работници (семејните лекари) го изготвија д-р Катерина Станкова Нинова, д-р Зоран Стојановски и Весна Матевска со цел да ја подотворат вратата за исклучително спефицична тема – сексуалноста на лицата со попреченост.

Повеќе »

Отворен ден ХЕРАМлади

ХЕРАМлади организираат отворен ден за сите оние кои сакаат да им се придружат! Ако си активист, ако си млад од 17-21 година, ако сакаш да дознаеш повеќе за сексуално и репродуктивно здравје, ако сакаш и твоите врсници да знаат повеќе, придружи ни се на отворениот ден и дознај повеќе! Сакаш да го искористиш твоето време за нешто различно од досегашното […]

Повеќе »

Бесплатни услуги

ХЕРА нуди низа бесплатни, анонимни и доверливи сервиси од областа на сексуалното и репродуктивно здравје. ХИВ тестирање, гинеколошки и дерматовенеролошки прегледи, бесплатна правна помош, дистрибуција на кондоми и едукативни материјали, советување

Повеќе »

Барање за прибирање понуди за изработка и емитување на видеоспот

ХЕРА – Асоцијација за здравствена едукација и истражување, со поддршка од Амбасадата на Кралството Холандија во Република Македонија, го спроведува проектот „Собранието и локалната самоуправа во унапредувањето на правата на ЛГБТ луѓето“. Во рамки на овој проект се предвидени активности за зголемување на свеста на јавноста за намалување на дискриминацијата и насилството врз ЛГБТ лицата во Македонија преку реализација на […]

Повеќе »

Партнери


Civica Mobilitas Opstina Centar European Delegation in Macedonia UN Women Groupe SOS CFSD Embassy of the United States Skopje, Macedonia Netherlands Embassy in Skopje, Macedonia Astra Network Град Скопје The Global Fund EGAL Коалиција СЗПМЗ Коалиција хомофобија Комерцијална банка Министерство за здравство IPPF - IPPF European Network National partnerscratic Institute NDI Национален младински совет Општина Струмица Македoнска платфoрма прoтив сирoмаштијата Радио МОФ УНФПА Фондација отворено општество – Македонија (ФООМ) http://psihologija.com.mk/
Copyright 2013 - HERA All rights reserved.