Истражувања

Фактори кои влијаат на употребата на контрацепција

Година на издавање: 2012 Клучни зборови: модерна контрацепција, знаења, ставови, национални политики, пристап до услуги Преземете ја публикацијата [мк] Други публикации од категоријата истражувања

Повеќе »

Истражување за знаења, практики и ставови поврзани со туберкулоза меѓу семејства кои се корисници на социјална парична помош

 Датум на издавање: 2012 Клучни зборови:  Туберкулоза, социјална работа, ромска заедница    Преземи ја публикацијата [мк]   Други публикации од категоријата истражувања

Повеќе »

Свидителство: ХИВ превенција кај девојки и млади жени

 Година на издавање: 2012 Клучни зборови:  Девојки и жени, ХИВ услуги, расположливост и пристап, национални политики, програми и легислатива, граѓански активизам и права Преземеми ја публикацијата [мк] [eng] Други публикации од категоријата истражувања

Повеќе »

Улогата на локалната самоуправа во унапредувањето на сексуалното и репродуктивното здравје на младите

Година на издавање: 2011 Клучни зборови:  Децентрализација, локална самоуправа, политики и буџети, млади, сексуално и репродуктивно здравје Преземете ја публикацијата [мк] [shq] Други публикации од категоријата истражувања

Повеќе »

Извештај од проценката за пристап до здравствени и социјални услуги на социјални семејства од ромска националност

Година на издавање: 2010 Клучни зборови:  Ромска заедница во Македонија, услуги за сексуално и репродуткиво здравје, социјална помош, работа на терен.  Преземи ја публикацијата [мк] Други публикации од категоријатаистражувања

Повеќе »

Љубов само по часови

Година на издавање: 2010 Клучни зборови:  сеопфатно сексуално образование, потреби, родители, млади, образовен кадар, содржини во наставни програми, сексуално и репродуктивно здравје и права   Преземете ја публикацијата [мк] [eng]   Други публикации од категоријата истражувања

Повеќе »

Политики и практики на примарна превенција и рана дијагноза на цервикален канцер во Македонија

Година на издавање: 2010 Клучни зборови:  Компаративна анализа, јавно здравствени политики и програми,цервикален канцер. Преземеете ја публикацијата [мк] [eng] Други публикации од категоријата истражувања

Повеќе »

Потребите на лицата кои што живеат со ХИВ

Година на издавање: 2009 Клучни зборови:  Лица со ХИВ, стигма и автостигма, дискриминација, обелоденување на ХИВ статус, работа и социјални услови, пристап до услуги и терапија   Преземи ја публикацијата [мк] Други публикации од категоријата истражувања

Повеќе »

123

Публикации

Публикации

Кампањи

Сервиси

Работа со Х.Е.Р.А.

Билтен за семејно планирање бр. 8

Годинава ја заокружуваме со осмото издание на Билтенот за семејно планирање, кое му го посветивме на платеното породилно отсуство како една од особено важните политики што имаат голем потенцијал да придонесат кон унапредување на здравјето на мајките и на новороденчињата. Низ интервјуа со активистки и универзитетски професорки ги согледуваме придобивките што ги носи породилното отсуство и суштинската разлика помеѓу породилното […]

Повеќе »

Отворен ден ХЕРАМлади

ХЕРАМлади организираат отворен ден за сите оние кои сакаат да им се придружат! Ако си активист, ако си млад од 17-21 година, ако сакаш да дознаеш повеќе за сексуално и репродуктивно здравје, ако сакаш и твоите врсници да знаат повеќе, придружи ни се на отворениот ден и дознај повеќе! Сакаш да го искористиш твоето време за нешто различно од досегашното […]

Повеќе »

Бесплатни услуги

ХЕРА нуди низа бесплатни, анонимни и доверливи сервиси од областа на сексуалното и репродуктивно здравје. ХИВ тестирање, гинеколошки и дерматовенеролошки прегледи, бесплатна правна помош, дистрибуција на кондоми и едукативни материјали, советување

Повеќе »

Конкурс за вработување проектен/на асистент/ка на определено време

Х.Е.Р.А. – Асоцијација за здравствена едукација и истражување објавува конкурс за вработување на определено време на асистент/ка на проектот „Зголемување на националните капацитети за креирање и имплементирање политики за сексуално и репродуктивно здравје на принцип на човекови права, вклучително во хуманитарни и кризни состојби”, поддржан од Фондот за население на Обединетите нации (УНФПА).

Повеќе »

Партнери


Civica Mobilitas Opstina Centar European Delegation in Macedonia Groupe SOS CFSD Embassy of the United States Skopje, Macedonia Netherlands Embassy in Skopje, Macedonia Astra Network Град Скопје The Global Fund EGAL Коалиција СЗПМЗ Коалиција хомофобија Комерцијална банка Министерство за здравство IPPF - IPPF European Network National partnerscratic Institute NDI Национален младински совет Општина Струмица Македoнска платфoрма прoтив сирoмаштијата Радио МОФ УНФПА Фондација отворено општество – Македонија (ФООМ) Center for Institutional Development - CIRa http://psihologija.com.mk/
Copyright 2013 - H.E.R.A. All rights reserved.