Истражувања

Сексуално и репродуктивно здравје и ХИВ

Универзалниот пристап до сексуално и репродуктивно здравје и права и постоењето на услуги за превенција, грижа и поддршка на лицата што живеат со ХИВ се клучни за каков било понатамошен развој во оваа област. И покрај бројните одделни показатели поврзани со сексуалните и репродуктивните права (СРП) и со ХИВ, постоеше недостиг од меѓународно прифатени показатели што го мерат напредокот во […]

Повеќе »

Извештај од истражувањето за можностите за информираност на учениците од областа на репродуктивното здравје и неговата заштита во училиштата

Поаѓајќи од досегашните истражувања и проценки според кои недоволната информираност и подготвеност на младите со знаења и вештини за сексуално и репродуктивно здравје се клучни за нивното ризично однесување, ХЕРА реши да ги истражи можностите за информирање на младите во рамки на училишниот воспитно-образовен процес. Истражувањето опфати средношколци и наставници кои предаваат наставни предмети релевантни за репродуктивното здравје и неговата […]

Повеќе »

Сексуалното и репродуктивното здравје и лицата со попреченост

Година на издавање: 2014 Клучни зборови:    попреченост, истражување,     сексуално здравје, репродуктивно здравје, човекови  права, конвенција Преземете ја публикацијата [мк] Други публикации од категоријата истражувања

Повеќе »

Карта со оценка во заедницата #2

Датум на издавање:2014 Клучни зборови:  Жени Ромки, пристап до услуги за сексуално и репродуткивно здравје, безбедно мајчинство, матични гинеколози  Преземи ја публикацијата [мк] Други публикации од категоријата истражувања

Повеќе »

Родова проценка на социјалните политики и буџети на локално ниво

Оваа студија за родова проценка го анализира спроведувањето на социјалната политика на локално ниво во три општини така што утврдува до колкав степен овие политики ги одразуваат локалните потреби на мажите и жените, и дали предложените мерки ќе ја унапредат родовата еднаквост. Притоа, предвид ги зема законските мерки за систематско интегрирање на начелото на еднакви можности за жените и мажите […]

Повеќе »

По четиригодишната кампања: Ставовите кон абортусот помеѓу општа популација и гинеколозите во Македонија

Неодамнешните измени во законската регулатива за абортус кои беа донесени по скратена постапка, без консултација на стручната јавност и без јавна расправа, го ограничуваат правото на слободен избор на жената и дополнително го усложнуваат и го бирократизираат процесот на добивање на здравствената услуга абортус. Оттука, решивме да ги истражиме ставовите кон абортусот меѓу генералната популација и стручната јавност (гинеколозите) во […]

Повеќе »

Карта со оценка во заедницата

Датум на издавање: 2013 Клучни зборови:  Жени Ромки, пристап до услуги за сексуално и репродуткивно здравје, безбедно мајчинство, матични гинеколози  Преземи ја публикацијата [мк] Други публикации од категоријата истражувања

Повеќе »

Свидетелство: ХИВ превенција меѓу мажи коишто имаат секс со мажи

Анализирајќи ги законските одредби, политиките и културолошкиот контекст, расположливоста и достапноста на услуги, како и вклученоста и правата, ова свидетелство на концизен начин ја претставува моменталната состојба со ХИВ-превенцијата и ХИВ-сервисите за геј мажи и други мажи кои имаат секс со мажи во Македонија и има цел да ги поддржи напорите за зголемување и подобрување на програмите, политиките и буџетирањето […]

Повеќе »

Сексуалното и репродуктивното здравје на лицата со телесна попреченост – извештај од проценка за потребите на услугите

Година на издавање: 2013 Клучни зборови: лица со телесна попреченост, репродуктивно здравје, сексуалност, пристап до услуги за сексуално и репродуктивно здравје, задоволство, едукација          Преземете ја публикацијата [мк] Други публикации од категоријата истражувања 

Повеќе »

Општество, род, сексуалност, сексуално здравје и МСМ во Македонија

Година на издавање: 2013 Клучни зборови: Мажи кои имаат секс со мажи, геј мажи, ХИВ, род,  стигма и срам, сексуално здравје кај мажи, ризик и  превенција Преземете ја публикацијата [мк] [eng] Останати публикации од категорија истражувања

Повеќе »

Публикации

Публикации

Кампањи

Сервиси

Работа со Х.Е.Р.А.

Прирачник за сензибилизација на семејни лекари за СРЗ на лицата со попреченост

Прирачникот за сензибилизација на здравствените работници (семејните лекари) го изготвија д-р Катерина Станкова Нинова, д-р Зоран Стојановски и Весна Матевска со цел да ја подотворат вратата за исклучително спефицична тема – сексуалноста на лицата со попреченост.

Повеќе »

Отворен ден ХЕРАМлади

ХЕРАМлади организираат отворен ден за сите оние кои сакаат да им се придружат! Ако си активист, ако си млад од 17-21 година, ако сакаш да дознаеш повеќе за сексуално и репродуктивно здравје, ако сакаш и твоите врсници да знаат повеќе, придружи ни се на отворениот ден и дознај повеќе! Сакаш да го искористиш твоето време за нешто различно од досегашното […]

Повеќе »

Бесплатни услуги

ХЕРА нуди низа бесплатни, анонимни и доверливи сервиси од областа на сексуалното и репродуктивно здравје. ХИВ тестирање, гинеколошки и дерматовенеролошки прегледи, бесплатна правна помош, дистрибуција на кондоми и едукативни материјали, советување

Повеќе »

Барање за прибирање понуди за изработка и емитување на видеоспот

ХЕРА – Асоцијација за здравствена едукација и истражување, со поддршка од Амбасадата на Кралството Холандија во Република Македонија, го спроведува проектот „Собранието и локалната самоуправа во унапредувањето на правата на ЛГБТ луѓето“. Во рамки на овој проект се предвидени активности за зголемување на свеста на јавноста за намалување на дискриминацијата и насилството врз ЛГБТ лицата во Македонија преку реализација на […]

Повеќе »

Партнери


Civica Mobilitas Opstina Centar European Delegation in Macedonia UN Women Groupe SOS CFSD Embassy of the United States Skopje, Macedonia Netherlands Embassy in Skopje, Macedonia Astra Network Град Скопје The Global Fund EGAL Коалиција СЗПМЗ Коалиција хомофобија Комерцијална банка Министерство за здравство IPPF - IPPF European Network National partnerscratic Institute NDI Национален младински совет Општина Струмица Македoнска платфoрма прoтив сирoмаштијата Радио МОФ УНФПА Фондација отворено општество – Македонија (ФООМ) http://psihologija.com.mk/
Copyright 2013 - HERA All rights reserved.